Hallandsposten

SJ: Sveriges tågtrafik klarar ett OS

Tidigare värdländer har satsat stort på att rusta upp trafikförm­ågan inför olympiska spel. Men trots återkomman­de trafikstru­l inom kollektivt­rafik och järnväg krävs inga större investerin­gar i Sverige för att klara av ett vinter-os, hävdar branschen.

- Marc Skogelin/tt

Tågtrafike­n har god kapacitet för att hantera det ökade tryck som ett OS skulle innebära under en vintermåna­d. Det anser Ray Stephan, pressansva­rig vid SJ, som säger att bolaget har lång erfarenhet av att hantera tågtrafik till orter som Falun och Åre vid stora idrottseve­nemang.

Dessutom kommer SJ:S tågkapacit­et att ha ökat markant vid ett eventuellt vinter-os i Sverige 2026, enligt Stephan.

– Redan nu rustar vi upp våra X2000 vilket kommer innebära en 15-procentig ökning av platserna på de tågen. Vi ska också få nya snabbtåg, totalt kommer kapacitete­n för snabbtågen att öka med 50 procent jämfört med i dag.

Även Stockholms kollektivt­rafik klarar en händelse som OS, säger Fredrik Cavalli Björkman, trafikdire­ktör vid SL i Stockholm.

– Vi har gjort en preliminär plan tillsamman­s med IOK (Internatio­nella olympiska kommittén) där vi tittar på vilka förutsättn­ingar som finns. Vi tror att det trafiksyst­em som vi har, tillsamman­s med en bra planering, är tillräckli­gt, säger han.

Bland annat finns förslag om att biljetten för kollektivt­rafiken ska ingå i Os-biljetten för att bidra till ett grönt perspektiv – allt i linje med IOK:S nya Agenda 2020 som vill betona vikten av hållbarhet.

Historiskt har arrangörer satsat mycket på att rusta upp trafikförm­ågan inför olympiska spel. Ett eventuellt vinter-os i Sverige 2026 skulle innebära utmaningar, men John Hultén förväntar sig inte att det skulle krävas satsningar av den typ som gjorts vid tidigare spel. Såväl Stockholm som Åre och Falun bör kunna hantera ett ökat tryck i trafiken, tror han.

Den 24 juni fattar IOK beslut om det blir Sverige eller konkurrent­en Italien som står värd för OS och Paralympic­s 2026.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv ?? SJ:S X2000-tåg med nummer 550.
Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv SJ:S X2000-tåg med nummer 550.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden