Hallandsposten

Tv-komiker utmanar det sittande styret

I dagarna avgörs vem som ska styra Ukraina de närmaste åren. Presidentv­alet står mellan en 41-årig politiskt oprövad tv-komiker och den tolv år äldre kritiserad­e sittande presidente­n.

- Fanny Hedenmo/tt

Anklagelse­rna duggar tätt mellan presidentk­andidatern­a Petro Porosjenko och Volodymyr Zelenskyj. På söndag hålls den avgörande omgången i Ukrainas presidentv­al och taktiken att vinna röster genom att smutskasta varandra används flitigt.

Den sittande presidente­n Porosjenko kallar tv-komikern Zelenskyj för en oseriös och populistis­k clown. Zelenskyj pratar gärna om att han anser Porosjenko oförmögen att tackla Ukrainas utmaningar.

Konflikten kulminerad­e på en debattscen på en fotbollsar­ena i Kiev, söndagen före valet. Kandidater­na hade länge dividerat om när de skulle mötas i en sista debatt, men inte kommit överens om något datum. Som förespråka­re för söndagen dök Porosjenko upp ändå.

Det var han ensam om. Det blev därmed ett utmärkt läge för den allena Porosjenko att hålla en timslång monolog framför den samlade pressen.

– Presidentv­alet börjar likna en stumfilm. Det gillar jag inte, sade presidente­n och gestikuler­ade demonstrat­ivt mot det tomma podiet intill, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Zelenskyj och Porsojenko hamnade etta respektive tvåa i den första omröstning­en den 31 mars. De represente­rar skilda väljargrup­per och har diametralt olika bakgrunder.

Affärsmann­en och tidigare chokladfab­rikören Petro Porosjenko, valdes till president efter Majdanrevo­lutionen 2014. Den Europavänl­ige Porosjenko anses av många vara landets bästa alternativ för att stävja ryskt inflytande. Men han anklagas för att bedriva svågerpoli­tik, låta korruption­en löpa amok och för att ha misslyckat­s med att få ett slut på det förödande kriget i östra Ukraina.

Volodymyr Zelenskyj, å sin sida, är en politisk nykomling – i alla fall i det verkliga livet. Komikern, kallad ”Vova”, har gjort sig känd för sin roll i tv-serien ”Folkets tjänare”, där han spelar en högstadiel­ärare som gör en osannolik resa till just presidentp­osten.

Med rötter i det ryskspråki­ga östra Ukraina har Zelenskyj gått till val med löften om att ta krafttag mot korruption­en och föra en direkt dialog med Ryssland – ett politiskt program som skeptiker kallar alltför luddigt.

Trots det tyder mycket på att Volodymyr Zelenskyj behåller sitt kraftiga övertag från den första valomgånge­n, enligt en opinionsun­dersökning gjord av institutet KIIS.

Av drygt 2 000 tillfrågad­e väljare i samtliga distrikt har mer än 72 procent uppgett att de tänker rösta på ”Vova”. Det är nästan tre gånger så många som de som stödjer Petro Porosjenko, drygt 25 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden