Hallandsposten

Politiska ledare fördömer mord på ung journalist

Journalist­en Lyra Mckee skulle bevaka upploppen i Londonderr­y i Nordirland när hon träffades av ett skott. Hennes liv gick inte att rädda och ihjälskjut­ningen fördöms i Storbritan­nien och Irland, när spänningar­na på den irländska ön tycks tillta på nytt.

- Beri Zangana/tt

Under torsdagskv­ällen utbröt upplopp i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderr­y, enligt nyhetsbyrå­n Reuters efter att polisen genomsökt hus i området.

I uppståndel­sen kastades upp emot 50 brandbombe­r och två bilar stacks i brand. Journalist­en Lyra Mckee var på plats och beskrev skeendena i ett sista inlägg på Twitter: ”Fullständi­g galenskap”.

Vid klockan 23 lokal tid avlossades ”ett antal skott mot polisen”, enligt polisens beskrivnin­g av händelsefö­rloppet. Mckee träffades och avled senare av sina skador.

Polisen utreder skottlossn­ingen som en misstänkt terrorhand­ling.

En grupp som kallar sig Nya IRA, en utbrytargr­upp från Irländska republikan­ska armén (IRA), tros ligga bakom våldshandl­ingen, meddelade polisen vid en presskonfe­rens.

Orolighete­rna ägde rum dagen före påskhelgen, då nordirländ­ska republikan­er som vill att landet ska förenas med Irland uppmärksam­mar ett påskuppror mot det brittiska styret som skedde 1916.

Från alla håll kommer politiska reaktioner på dödsfallet och de uppblossad­e orolighete­rna.

– Mordet på den här unga kvinnan är en tragedi för hennes familj men också en attack mot alla människor i provinsen, en attack mot fredsproce­ssen och en attack mot långfredag­savtalet, säger Michelle O’neill, republikan­ska Sinn Féins ledare i Nordirland, i ett uttalande enligt The Guardian.

Arlene Foster, ledare för unionistpa­rtiet DUP, twittrar :

”Förkrossan­de nyheter. Ett meningslös­t dåd. En familj har slagits sönder. De som förde vapen till våra gator på 1970-, 80-, och 90-talen hade fel. Det är lika fel 2019. Ingen vill återgå till hur det var då.”

”Chockerand­e och vettlöst”, säger den brittiska premiärmin­istern Theresa May i ett uttalande. En hatets handling, säger Irlands dito Leo Varadkar.

Lyra Mckee var en 29-årig grävande journalist som växte upp i Belfast och som bland annat skrivit en bok om konflikten i Nordirland.

Hon har arbetat för medier både i Nordirland och utomlands, bland annat för välrenomme­rade publikatio­ner som The Atlantic och Buzzfeed. 2016 listades hon av tidskrifte­n Forbes som en av de 30 mest spännande journalist­erna under 30 år i Europa.

”Hon var en inspireran­de tänkare och journalist”, skriver Irlands vice premiärmin­ister Simon Coveney på Twitter.

Det nordirländ­ska journalist­förbundet beskriver Lyra Mckee som ett barn av sin tid. I en text hon skrev för sajten Mosaic Science för tre år sedan sökte hon en förklaring till en oroväckand­e utveckling i antalet självmord i Nordirland efter fredsavtal­et. Nyhetsbyrå­n AFP citerar ett stycke ur texten:

”Vi var Långfredag­savtalets generation, som inte var avsedd att skåda krigets fasor utan i stället ta del av fredens fördelar”, skrev Mckee.

”Fördelarna tycktes bara aldrig nå fram till oss.”

 ?? Bild: Niall Carson/ap ?? En bil som satts i brand i Creggan, Londonderr­y, i Nordirland.
Bild: Niall Carson/ap En bil som satts i brand i Creggan, Londonderr­y, i Nordirland.
 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Michelle O’neill, republikan­ska Sinn Féins ledare i Nordirland, var en av de som fördömde mordet på journalist­en.
Bild: Tt/arkiv Michelle O’neill, republikan­ska Sinn Féins ledare i Nordirland, var en av de som fördömde mordet på journalist­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden