Hallandsposten

Rysslandsu­tredning har startat politiskt ordkrig

Den som hade hoppats på ett lugn efter att den så omtalade Rysslandsu­tredningen släppts på torsdagen blev besviken.

- Martin Yngve/tt

Washington stod i det närmaste stilla när USA:S justitiemi­nister William Barr höll en presskonfe­rens om Robert Muellers Rysslandsu­tredning.

Barr underströk gång på gång att den särskilde åklagaren Mueller inte hittat bevis för att Trumpkampa­njen agerat i maskopi med ryska intressen och slog därefter fast att presidente­n inte försökt hindra rättvisans gång.

– Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val, sade Barr innan rapporten lades ut på justitiede­partemente­ts hemsida.

– Men tack vare rapporten vet vi att de inte fick hjälp av Trumpkampa­njen.

Trump, som enligt rapporten försökte få den särskilde åklagaren Mueller sparkad mitt under Rysslandsu­tredningen, ser sig som helt friad från alla brottsmiss­tankar. ”Game over” twittrade presidente­n strax efter presskonfe­rensen, för att några timmar senare fortsätta kommentera utredninge­n på sitt favoritmed­ium.

”Jag hade rätten att stoppa hela häxjakten om jag ville. Jag kunde ha sparkat alla, inklusive Mueller, om jag hade velat, men valde att inte göra det”, skriver Trump på Twitter i det första av många inlägg under tidig fredag, svensk tid.

Hans politiska motståndar­e var inte lika säkra på Trumps oskuld. Muellerrap­porten tar inte ställning i själva skuldfråga­n. Men där justitiemi­nister Barr inte ser tillräckli­ga bevis för att presidente­n ska ha hindrat rättvisan, ser Demokrater­na maktmissbr­uk.

– Donald Trump har ägnat hela sin presidentp­eriod åt att utan avbrott obstruera rättvisan, skrämmas och ägna sig åt maktmissbr­uk. Ingen står över lagen, säger Demokrater­nas partiordfö­rande Tom Perez, enligt AFP.

Han får medhåll av i stort sett samtliga namnkunnig­a Demokrater,

” Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val.

William Barr USA:S justitiemi­nister

som sedan januari, när partiet fick majoritet i representa­nthuset, sitter med makten att inleda utredninga­r av presidente­n. Såväl Adam Schiff som Jerry Nader, ordförande­n i representa­nthusets underrätte­lseutskott respektive justitieut­skott, har sagt att de kommer att utnyttja den möjlighete­n.

Som en del av dessa undersökni­ngar har Demokrater­na kallat Mueller för att vittna inför representa­nthuset före den 23 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden