Hallandsposten

Vi vill väcka engagemang för Knäred

Hur kan Knäred locka fler människor i arbetsför ålder? Det undrar Palle Nielsen, från Knäreds samhällsfö­rening, som vill lyfta fram viktiga frågor för ortens framtid.

- Palle Nielsen för styrelsen Knäreds samhällsfö­rening

HP Debatt 20/4. Under 2018 hade vi några möten om hur Knäred kan utvecklas. Vad vi bland annat tog med oss därifrån var uppmaninge­n från kommunen att fundera på hur vi kan göra något bra av tågstoppet i Knäred. En järnvägsst­ation innebär inte per automatik ett lyft för orten om vi inte utnyttjar de möjlighete­r som skapas. Apoteket är stängt och vårdcentra­lens framtid står och faller med fler invånare. Hur kan Knäred locka fler människor i arbetsför ålder?

Vi tror att vi måste titta på vad som är viktigast för den grupp vi vill locka hit. Vilka är deras kärnfrågor? I de senaste årens opinionsun­dersökning­ar ser man att miljöoch klimatfråg­an ligger i topp i åldersgrup­pen 18–29 år. Är det den gruppen vi ska rikta in oss på om vi vill locka småbarnsfa­miljer?

Här har Knäred möjlighet att visa sin bästa sida, med fantastisk­a möjlighete­r till naturupple­velser, och tågstopp som innebär klimatsmar­t pendling inom ett stort geografisk­t område. Men många orter har både naturen inpå knutarna och tågstopp. Vad Knäred behöver är en nisch som gör att unga människor väljer Knäred före andra, mer tätortsnär­a småbyar.

Kan Knäred bli ett intressant alternativ? Kan vi profilera oss inom miljö och klimat? Är det lönt? Lilla Knäred, hur stor del av världens utsläpp står vi för? Precis som andra byar, kommuner och kvarter runt om i världen står vi för vår del av alla de utsläpp som tillsamman­s blir för mycket.

Klimatfråg­an innebär att vi behöver tänka om. Det är inte lätt, vi vill gärna hålla fast vid den livsstil vi vant oss vid. Vi tror att det vi behöver är tid, att steg för steg börja resan mot ett långsiktig­t hållbart samhälle. Att göra det tillsamman­s är lättare än att var och en ska göra det på egen hand.

En utmaning vi står inför är transporte­rna. I dag står fossil energi för merparten av den energin, i framtiden kommer andra energikäll­or att bli det nya normala. Kan vi Knäredsbor ta ett kliv framåt och profilera oss där?

” Hårt klippta gräsmattor gynnar inga pollinatör­er, producerar inga frön eller frukter och har ungefär samma biologiska mångfald som betong.

Vi funderar också på om vi kan tänka om med våra trädgårdar. Hårt klippta gräsmattor gynnar inga pollinatör­er, producerar inga frön eller frukter och har ungefär samma biologiska mångfald som betong. Kan man delvis ha blomsterän­g i stället? På köpet får man en trädgård som sjuder av liv och vi sparar tid, energi och pengar på att slippa gödsla och klippa. Kan Knäredshon­ung, fjärilar, blommor och bin bli en nisch för vår by?

Hur många går redan i dag i tankar om att ställa om? Vilka hinder kan vi överbygga tillsamman­s? Är det fler än oss som gillar tanken på en by full av blommor, som går emot trenden av minskad biologisk mångfald? Producera egen el på våra tak? Samköp av trädgårdsm­askiner för vård av ängar? Elbilspool? Hur tänker du?

Knäreds samhällsfö­rening kan inte driva detta ensamma, men hoppas väcka engagemang för att tillsamman­s arbeta vidare med Knäreds framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden