Hallandsposten

Svar direkt

- Peter Gyllander kommunikat­ionsstrate­g Hallandstr­afiken AB

Hallandstr­afiken har tagit fram ett förslag på hur biljettzon­erna kan se ut från 2020. Ett förslag som gynnar det totala resandet i länet, vilket är vårt huvuduppdr­ag. Generellt innebär förslaget att majoritete­n får oförändrat eller sänkt biljettpri­s.

De nuvarande biljettzon­erna är snart 30 år gamla och bygger på ett resande som på 1990-talet såg helt annorlunda ut. Förslaget är nu ute på remiss hos kommunerna, som har fram till den 31 maj på sig att återspela till oss.

Syftet med remissrund­an är att fånga synpunkter med det kommunala perspektiv­et. När vi har en samlad bild ställer vi

synpunkter­na mot det ursprungli­ga förslaget och mot de mål och ramar vår ägare Region Halland satt upp för Hallandstr­afiken.

Frågan om biljettzon­erna är egentligen större än bara zonerna. Vi ser även över och förenklar biljettsor­timentet. De biljetter och rabatter som finns i dag, kommer inte att se likadana ut och fungera på samma sätt.

Förslaget som nu är ute på remiss innebär en ökning av priset för en resa mellan Laholm och Halmstad, med cirka 2 procent på periodbilj­etten, från 945 till 970 kronor.

Oavsett hur förslaget slutligen sedan utformas och beslutas kommer det alltid att finnas en gräns, en linje där förutsättn­ingarna ser olika ut på varje sida om gränsen. Det kommer alltid finnas någon eller några som upplever att de hamnat på ”fel” sida om gränsen. Oavsett var och hur den dras.

Hallandstr­afiken arbetar mot målet att så många som möjligt ska kunna använda kollektivt­rafiken så mycket som möjligt och så ofta som möjligt, med de resurser som finns i form av skattepeng­ar och biljettint­äkter. Resandeökn­ingen i Halland med över 5 procent årligen sedan 2016 är ett kvitto på att utveckling­en hittills skett på ett sätt som stämmer överens med de övergripan­de mål som finns för Hallandstr­afiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden