Hallandsposten

Specialsky­dd ska hjälpa svenske crossmästa­ren

Svenska mästaren Ken Bengtson, 22, har gått en kamp mot klockan för att bli frisk och kunna försvara Sm-titeln i MX2. – Jag är inte helt i form, men tänker köra i premiären, säger han.

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Motocross är en tuff sport. Det vet Ken Bengtson från Halmstad.

Trots att han inte är så gammal har han haft många skador på vägen mot det efterlängt­ade Smguldet i fjol.

Han har brutit fötterna vid flera tillfällen, skadat bäckenet och korsryggen, fått flera hjärnskakn­ingar och brutit nyckelbene­t.

Sedan nästan ett halvår tillbaka är det en annan fraktur som stoppat honom.

Under en inomhustäv­ling i Finland i november bröt Bengtson båtbenet i handen och har sedan kämpat för att komma tillbaka till den första Sm-deltävling­en på Saxtorp i påskhelgen.

– Jag började köra förra torsdagen och det var första gången under 2019 så egentligen är jag inte redo, konstatera­r Ken Bengtson. Han fortsätter:

– Om jag stått över första tävlingen så hade det varit väldigt svårt att försvara Sm-guldet eftersom jag hade tappat många poäng. Nu finns ändå chansen. Jag är jäkligt nöjd om jag blir bland de tio bästa i de tre heaten i premiären.

I branschpre­ss är Danne Karlsson, Västerås, favorit till Sm-guldet medan fjolårstvå­an Pontus Jönsson, Sösdala, nämns som en outsider. Ken tippas sluta femma.

Men det var innan han tog beslutet att köra på Saxtorp.

– Jag får ta det för vad det är och avbryta tävlingen om det gör för ont, säger Ken, som tävlar med ett specialsky­dd på högerhande­n i den första deltävling­en.

Under våren har han fått behandling efter operatione­n.

– Jag testade laser och det funkade inte så bra, men elstötarna som jag fått har gjort att svullnaden gått ner och rörlighete­n i handen blivit bättre.

Bengtson har kunnat träna löpning och spinning under skadeperio­den, men framförall­t har han fått tid till att jaga nya sponsorer när han inte kunnat använda crosshojen.

– Det har kommit in en del nya företag efter Sm-guldet och jag har fått in en stor sponsor som gör att jag även kan satsa på en del tävlingar i Europa i år.

2017 slutade Ken totalåtta i Em-serien, men kommer inte att köra allt den här gången utan har valt ut Em-deltävling­ar i Lettland, Belgien, Tyskland och hemmatävli­ngen i Uddevalla.

Samtidigt ska han så fort handskadan läkt börja jobba som snickare på ett byggföreta­g i Falkenberg, där han får möjlighet att styra jobbet efter satsningen på crossen.

Det kan kanske ta Getinge Mk-föraren till högre höjder.

” Jag började köra förra torsdagen och det var första gången under 2019 så egentligen är jag inte redo.

Ken Bengtson

Hp-tv sänder direkt från den första Sm-deltävling­en i motocross på Saxtorp på söndag från10.00.

 ?? Bild: Johan Persson ?? Förra säsongen blev Ken Bengtson svensk Mx2-mästare i motocross, men en handskada har hållit honom borta från crossträni­ngen hela vintern.
Bild: Johan Persson Förra säsongen blev Ken Bengtson svensk Mx2-mästare i motocross, men en handskada har hållit honom borta från crossträni­ngen hela vintern.
 ?? Bild: Robert Boman/bildbyrån ?? Sm-guldet i Varberg 2018 har öppnat upp för nya sponsorer för crossförar­en från Getinge MK.
Bild: Robert Boman/bildbyrån Sm-guldet i Varberg 2018 har öppnat upp för nya sponsorer för crossförar­en från Getinge MK.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden