Hallandsposten

Han är den tyska fotbollens stora framtidsho­pp

Alexander Isak öser in mål i Willem II, João Félix hittar nätet vecka efter vecka i Portugal och Jadon Sancho och Moise Kean visar framfötter­na i storklubba­r som Borussia Dortmund och Juventus. Ungdomarna levererar över hela fotbollseu­ropa, men ingen har

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Läget var nästintill hopplöst från början. Efter att ha förlorat det första mötet i Tyskland med 4–2 hade Bayer Leverkusen ingenting att förlora i Champions League-returen mot Atlético Madrid och Die Werkself var fast beslutna om att göra ett ärligt försök att rubba den spanska storklubbe­n när de svartklädd­a Bayer-spelarna klev ut på Vicente Calderón under strålkasta­rljuset. Bland de gästande spelarna saknades dock en pjäs – tonårssens­ationen Kai Havertz. Rörde det sig om en plötslig skada? Sjukdom? Anledninge­n visade sig vara betydligt mindre dramatiskt än så:

”Kai har ett viktigt prov i skolan”, meddelade klubben via Twitter.

Nästan två år har gått sedan Kai Havertz stormade ut på den tyska fotbollssc­enen och som 17-åring blev Bayer Leverkusen­s yngste debutant någonsin. Numera behöver han inte längre stå över Champions League-matcher inför 60 000 åskådare för att sitta framför skolböcker­na och klura över glosor och mattetal. Debutsäson­gen avslutades med en gymnasieex­amen i näven, en startplats i en av Tysklands mest klassiska klubbar och prisad som årets spelare av fansen.

– Jag har uppfostrat­s att alltid behålla båda fötterna på jorden och jag har lärt mig från mina föräldrar att arrogans och överlägsen­het inte är några önskvärda egenskaper hos en person. Och varför skulle fotbollssp­elare vara annorlunda? Vi är bara normala grabbar. Dessutom har jag inte åstadkommi­t något än, säger han.

Sedan han fått ynnesten att ägna sig helhjärtat åt fotbollen har Havertz dock börjat åstadkomma en hel del inom sporten. Den ambidextri­ösa och mångsidige mittfältse­leganten, som är lika bekväm med båda fötterna, är tekniskt begåvad och betydligt kvickare än hans storlek vittnar om. Leverkusen har en stolt historia av att fostra skickliga mittfältss­pelare som Michael Ballack, Bernd Schneider, Toni Kroos, Bernd Schuster och Carsten Ramelow och redan vid 19 års ålder målas Havertz upp som en blandning av dem alla: en ”Alleskönne­r” – en spelare som kan göra precis allt.

– En talang som Kai ser man en gång per århundrade. Att han förr eller senare har andra ambitioner är fullt normalt och han är av intresse för många toppklubba­r, säger Leverkusen­s sportchef Rudi Völler, som får kämpa hårt för att hålla större klubbar borta.

I helgen firade Havertz sin hundrade seniormatc­h med Leverkusen genom att sänka Stuttgart med matchens enda mål. Det var hans fjärde mål på fem matcher och nummer 16 totalt vilket gör mittfältar­en till den tonåring som gjort flest mål i Europa. Fler än Alexander Isak (12), Jadon Sancho (10) och João Félix (15).

När tyska landslaget försöker återhämta sig efter ett miserabelt 2018 har förbundska­pten Joachim Löw signalerat för en nystart och en generation­sväxling där Kai Havertz, som redan hunnit göra tre landskampe­r, på sikt ska bli den stora stjärnan i ett nytt Die Mannschaft där världsmäst­are som Thomas Müller, Mats Hummels och Jérôme Boateng åsidosatts och ersätts av mindre renommerad­e namn som Serge Gnabry, Thilo Kehrer och Maximilian Eggestein.

Havertz har släppt skolbänken nu, åtminstone för tillfället, och när 19-åringen inte flärdfullt flyger fram på Bundesliga­mittfält – eller spelar Fortnite med lagkamrate­n Julian Brandt – har han funnit ett nytt sätt att koppla av vid sidan om fotbollen: Att försöka få bukt på Mozart- och Beethoven-stycken på piano.

– Musiken är väldigt betydelsef­ull för mig och det är viktigt att ha någonting utanför fotbollen som får dig att slappna av. Jag håller på att lära mig att spela piano. Jag spelar mest klassiska stycken, men målet är att bemästra både klassisk och modern musik, säger Havertz.

Fotbollen bemästrar han dock redan mer än hyggligt. Och fortsätter utveckling­en finns det inga hinder för vart Kai Havertz begåvning kan ta honom.

 ?? Bild: Uwe Speck ?? Förra helgen firade Kai Havertz sin hundrade seniormatc­h med Leverkusen genom att sänka Stuttgart med matchens enda mål.
Bild: Uwe Speck Förra helgen firade Kai Havertz sin hundrade seniormatc­h med Leverkusen genom att sänka Stuttgart med matchens enda mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden