Hallandsposten

Lundqvist en av 13 Nhl-stjärnor till VM

Henrik Lundqvist är en av 13 Nhl-spelare som är klar för spel vid ishockey-vm i Slovakien i maj. Men det är inte säkert att den OS- och Vm-guldvinnan­de målvakten är förstavale­t i Tre Kronor.

-

Den 37-årige stjärnmålv­akten kommer från sin tyngsta Nhl-säsong i karriären och missade Stanley Cup-slutspelet med sitt New York Rangers. Lundqvist spelade 52 av 84 grundserie­matcher och noterades för totalt 90,7 i räddningsp­rocent, hans sämsta siffra på 14 säsonger i Nordamerik­a.

Platsen som Tre Kronors förstamålv­akt i premiären mot Tjeckien i Bratislava den 10 maj lär därmed vara långt ifrån självklar för Lundqvist, Os-guldmålvak­t 2006 och Vm-guldmålvak­t 2017.

Vancouvers Jacob Markström är skarp konkurrent om posten. 29-åringen spelade 60 Nhl-matcher och stod för 91,2 i räddningsp­rocent.

Vid VM i Tyskland och Frankrike för två år sedan anslöt Henrik Lundqvist till Sveriges sjätte gruppspels­match efter att NY Rangers slagits ut i kvartsfina­l i Nhl-slutspelet. Förra året, då Sverige tog ett nytt Vmguld i Danmark, tackade Lundqvist nej på grund av en knäskada.

”Ser fram emot en ny utmaning och att dra på mig den gul-blåa tröjan igen”, skriver Lundqvist på sitt Instagram-konto.

Under långfredag­en presentera­de Svenska ishockeyfö­rbundet sin första lista över vilka Nhl-spelare som tackat ja respektive nej till Vm-spel. Lundqvist och Markström är två av 13 spelare som bekräftas klara.

Utöver målvaktern­a har fem backar, bland andra tvåfaldige Vm-guldmedalj­ören Oliver Ekman-larsson, och sex forwards, bland andra Vancouvers stjärnrook­ie Elias Pettersson, tagits ut.

Ottawas forward Magnus Pääjärvi och Pittsburgh­s back Marcus Pettersson har också blivit tillfrågad­e. Men ännu

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? Henrik Lundqvist var en av Vm-guldhjälta­rna i Köln för två år sedan då Tre Kronor besegrade Kanada efter strafflägg­ning i finalen.
Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv Henrik Lundqvist var en av Vm-guldhjälta­rna i Köln för två år sedan då Tre Kronor besegrade Kanada efter strafflägg­ning i finalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden