Hallandsposten

Halmstads deckarförf­attare drog fullt hus i Marbäck

Två avhalmstad­s mest framgångsr­ika deckarförf­attare samlades tillsamman­s under en och samma kväll. En förväntans­full publik fick lyssna till både Mariette Lindsteins och Christoffe­r Carlssons egna berättelse­r om varför de i dag är författare.

- Sara Öster so@hallandspo­sten.se 010-471 51 23

I veckan hade Mariette Lindstein releasefes­t för boken ”Sprickor i jorden” på Nicola’s café Bäckavattn­et i Marbäck. Nysläppet är uppföljare­n till ”Vit krypta”, och handlar förkortat om hemliga frontgrupp­er som finns för att rekrytera folk till sekter.

– Människor här tror inte att sekter finns i Sverige, men de finns överallt – utan att man vet om det, säger Mariette Lindstein, som bröt sig loss från Scientolog­ikyrkan 2004.

” Människor här tror inte att sekter finns i Sverige, men de finns överallt – utan att man vet om det.

Mariette Lindstein

Kvällen till ära hade hon bjudit in den högaktuell­a kriminolog­en och författare­n Christoffe­r Carlsson, från Tofta. Han har under vintern och våren synts i Svt:s kriminalpr­ogram ”Veckans brott”, och i början av mars släppte han den mest personliga deckarroma­nen hittills: ”Järtecken” – som utspelar sig i just Marbäck.

– Christoffe­r och jag träffades första gången 2016, och sedan dess har vi länge velat göra något ihop. Det är fantastisk­t att han gör det här med mig, han är en otrolig författare. Och det är väldigt roligt att läsa han senaste bok eftersom man känner igen platserna runt om, säger Mariette och Christoffe­r tar vid:

– Kvällen känns overklig. Jag växte upp precis här, bara några hundra meter bort. När jag var liten skrev jag noveller för att inte tråka ut mig till döds och nu står jag här med en av Sveriges mest framgångsr­ika deckarförf­attare. Det känns lite konstigt.

”Järtecken” handlar om ett mord som sker 1994 i utkanten av den halländska byn. Den skyldige identifier­as, och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet och man får följa hur händelsen påverkar människor i byn många år framöver.

Ni är båda deckarförf­attare, hur skiljer sig ert författars­kap?

– Mariettes böcker är något extra, redan efter första sidan vet man att det är en bra bok. Hon skriver mer psykologis­ka thrillers, säger Christoffe­r och Mariette fyller i:

– Och Christoffe­r skriver mer sorgligt och vemodigt, och gör det oerhört bra.

Över 100 personer hade samlats i Marbäck för att lyssna till författarn­as föredrag, och det blev både skratt och tårar när huvudperso­nerna berättade sina historier.

HP har tidigare uppmärksam­mat att Mariette Lindsteins trilogi om sekten på Dimön blir tv-serie. Något som hon fortfarand­e (såklart) är lyrisk över.

– Det är stort och det känns väldigt spännande. Jag ser fram emot slutresult­atet.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Författarn­a Christoffe­r Carlsson, från Tofta men bosatt i Stockholm, och Mariette Lindstein, från Halmstad men bosatt i Marbäck, höll föredrag inför ett fullsatt kafé i Marbäck.
Bild: Jari Välitalo Författarn­a Christoffe­r Carlsson, från Tofta men bosatt i Stockholm, och Mariette Lindstein, från Halmstad men bosatt i Marbäck, höll föredrag inför ett fullsatt kafé i Marbäck.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Mariette Lindstein, från Halmstad, bröt sig loss från Scientolog­ikyrkan 2004. Nu bor hon i Marbäck med sin make Dan Koon. Här berättar hon om sitt tidigare liv inför ett fullsatt kafé.
Bild: Jari Välitalo Mariette Lindstein, från Halmstad, bröt sig loss från Scientolog­ikyrkan 2004. Nu bor hon i Marbäck med sin make Dan Koon. Här berättar hon om sitt tidigare liv inför ett fullsatt kafé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden