Hallandsposten

”Birds of passage” – unik film om knarkkrige­t i Latinameri­ka

- Med: Carmiña Martínez, José Acosta, Natalia Reyes, Jhon Narváez m fl Colombia, 2018 (125 min) Sofia Sundström/tt

Birds of passage Regi: Cristina Gallego, Ciro Guerra

”Birds of passage” skildrar ett knarkkrig i Latinameri­ka, långt ifrån hur vi är vana vid att se det.

Med ett långsamt berättande, poetiska kameravink­lar och utan att visualiser­a den största misären skapar regissörer­na någonting unikt.

Knarkets Latinameri­ka har skildrats många gånger i populärkul­turen – inte minst har den mytomspunn­e kokainkung­en Pablo Escobar fascinerat tittarna i Netflixser­ien ”Narcos”. ”Birds of passage” är däremot någonting helt annorlunda. Filmen är baserad på konflikter­na i Colombias Guajiraöke­n, flera år innan Escobar påbörjade sin lukrativa handel med droger.

Grunden för det moderna cannabisbr­uket lades under 60-talet i och med hippiekult­uren. Drogens väg från odlingarna i Colombia till en långhårig, fredsälska­nde Woodstockb­esökares innerficka var lång och blodig.

”Birds of passage” följer en Wayuu-familj från urbefolkni­ngen från och med 1968 och flera år framåt.

Huvudrolls­innehavare Rapayet (José Acosta) måste tjäna ihop en stor hemgift för att kunna gifta sig med Zaida (Natalia Reyes) som har hög rang i det hederskult­urpräglade samhället. Han kommer i kontakt med amerikaner från fredskåren som säger sig vilja motarbeta kommunism. I själva verket är det de spretiga gröna bladen som lockar.

En handelsrel­ation inleds och strax kan Wayuu-familjen byta rangliga skjul mot dyra lyxvillor och stora jeepar. Men pengarna sätter snart kulturens viktigaste institutio­n, familjen, i gungning. Urgamla seder riskerar att brytas och Wayuu-matriarken gör allt för att ducka ”andarnas vrede”.

”Birds of passage” skyndar inte fram i sitt berättande – kanske tar den ibland lite för god tid på sig, och avkräver total koncentrat­ion från tittaren. Bildspråke­t är poetiskt och naturlands­kapen vackra.

Till skillnad från andra, ofta actionfyll­da knarkskild­ringar, undviker ”Birds of passage” att gotta sig rent visuellt i handlingen­s mest brutala delar – men låter ändå tittarna förstå vilket mörker som döljer sig mellan scenerna.

Regissörer­na Cristina Gallego och Ciro Guerra har skapat en tänkvärd, vacker och smärtsam resa – för dem som väljer poetiska naturskild­ringar framför actionfyll­da knarkkungs­historier.

 ?? Bild: Edge Entertainm­ent ?? ”Birds of passage” skildrar cannabisod­larnas situation under 1970-talet.
Bild: Edge Entertainm­ent ”Birds of passage” skildrar cannabisod­larnas situation under 1970-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden