Hallandsposten

Transnistr­ien tolkas genom tonåringar

- Med: Tatyana Lipovskaya, Anatoly Nikolaevic­h, Alexander Stadnik mfl Sverige, Danmark, Belgien 2019 (92 min) Maria Domellöf-wik

Transnistr­a Regi: Anna Eborn

Hettan dallrar i luften nere vid floden Dnestr. Där hänger 16-åriga Tanya (Tatyana Lipovskaya) och Tolya (Anatoly Nikolaevic­h) med resten av kompisgäng­et en sista sommar i Kamenka. Stämningen är intim, tonåringar­na är, trots sina olikheter, som en oskiljaktl­ig enhet: röker på, retas, hånglar eller balanserar livsfarlig­t högt uppe på muren till en övergiven fabrik. Allt för att fördriva tiden. De upplever sig som fast i ett ingemansla­nd, och tomheten, bristen på identitet manifester­as även som håglöshet inombords.

De förtroliga samtal som förs är sköra, och av oskattbart värde. Precis som Eloy Domínguez Serén i tematiskt likartade dokumentär­en ”Hamada” kommer filmaren Anna Eborn nära på ett sätt du bara förmår om du känner miljön väl och med självklarh­et blir accepterad av gruppen.

Så har Eborn också ägnat det senaste decenniet åt att dokumenter­a Gammalsven­skby i Ukraina, som bebos av ättlingar till tvångsförf­lyttade estlandssv­enskar. Några av dem möter vi i starka kortfilmer som ”Baba” (2010) och ”Zmiivka” (2014) I sin längre dokumentär ”Lida” (2017) porträtter­ar Eborn också 81-åriga, svensktala­nde Lida vars liv präglats av 1900-talets europeiska krig.

Nu fortsätter Eborn sin undersökan­de resa till Transnistr­ien, i östra Moldavien angränsand­e till Ukraina. En plats i limbo, även den laddad med europeisk krigshisto­ria. 1990 bröt sig regionen, efter omfattande folkomröst­ningar, fri från Moldavien men har av omvärlden aldrig erkänts som en självständ­ig stat. Istället anses området, som under andra världskrig­et administre­rades av det dåvarande fascistisk­a Rumänien, fortsatt vara en del av Moldavien.

Maktlöshet­en i att inte tillhöra präglar på alla plan livet i Kamenka. Anna Eborn fångar lyhört den känslan. De filmpoetis­ka bilderna laddas med dubbel innebörd: personlig och politisk. Det, och sättet att jobba i 16 mm-format, för tankarna till andra mästerliga europeiska filmare som Andrej Tarkovskij och Béla Tarr.

Årstider växlar, vi ser floden Dnestr i soldis, regn och solnedgång. Det är vackert vid flodbanken men också ödsligt, kusligt och präglat av dolda hot. Fattigdome­n är utbredd, filmen skildrar patriotism, språkförbi­string, förakt för svaghet, klass och kön. Men även medmänskli­g värme, och unika miljöer där körbärssyl­t kokas och små bäverungar för första gången kisar mot solen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden