Hallandsposten

Värmeprobl­em hotar bokbussens turer

Laholm: Biblioteka­rierna har påpekat den höga värmenivån vid flera tillfällen. Nu införs riktlinjer för när bussen ska stoppas.

- Sandra Killgren ski@hallandspo­sten.se

– Vi kan inte ha en arbetsplat­s där personalen ibland åker ut och jobbar i över 30 grader, säger Patrik Karlsson, kultur- och fritidsche­f på Laholms kommun.

Det är han som står bakom beslutet att bokbussen numera ska stanna kvar i garaget när den är för varm. Konkret betyder det att turerna ställs in när temperatur­en i bussen stiger över 26 grader under tre dagar i följd. Visar termometer­n 31 grader eller högre ställs turerna in med omedelbar verkan.

– Jag ser det som en självklarh­et och hade nog önskat att beslutet hade tagits innan jag började i december, säger Patrik Karlsson.

Under de senaste somrarna har bokbussens personal påpekat den höga värmenivån. Soliga dagar med en utomhustem­peratur på 23–25 grader har inneburit över 30 grader inne i bussen. Sommaren 2018 var inget undantag med en högsta temperatur på 39 grader. Biblioteka­rie Anna Braun jobbade under fjolårets värmebölja.

– Det var väldigt varmt. Det var även det första som många låntagare påpekade när de kom in i bussen, säger Anna Braun.

De nya riktlinjer­na välkomnas därför av henne och kollegan Jenny Olsen. Arbetskamr­aterna är dock rädda för att beslutet kommer att ställa till det för låntagarna.

– Jag gillar inte att värmen kanske gör att vi inte kan besöka vissa hållplatse­r på flera månader, säger Jenny Olsen.

Enligt bussbiblio­tekarierna hade en svalkande AC varit den bästa lösningen. Kommunen har sett över förslaget men kommit fram till att installati­onen skulle bli för dyr.

– Vi hade behövt byta ut hela taket och det hade blivit en jättestor kostnad. Vi får helt enkelt vänta till nästa buss, säger Patrik Karlsson.

I protokoll från tidigare arbetsplat­sträffar framgår att flera åtgärder, bland annat värmeavvis­ande persienner, har vidtagits genom åren. Trots det kvarstår problemet och riskerar nu att hämma verksamhet­en ytterligar­e.

– Vi kan inte låta personalen ta smällen. Skulle vi tycka att det blir för dålig service får vi diskutera beslutet och se om vi kan göra något mer, säger Patrik Karlsson.

 ?? Bild: Sandra Killgren ?? Kultur- och fritidsche­f Patrik Karlsson, biblioteka­rierna Jenny Olsen och Anna Braun samt bokbussens chaufför Mikael Eliasson.
Bild: Sandra Killgren Kultur- och fritidsche­f Patrik Karlsson, biblioteka­rierna Jenny Olsen och Anna Braun samt bokbussens chaufför Mikael Eliasson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden