Hallandsposten

Väktare ska lösa problem åt hemtjänstp­ersonal

Halmstad: Arbetssitu­ationen hos en hemtjänstk­und är så besvärlig att personal säger upp sig. Nu har kommunen anlitat en väktare för att komma tillrätta med arbetsmilj­ön.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Det här är en ohållbar situation. Vi har försökt på alla sätt att komma tillrätta med det här. Men läget är totalt låst, säger Ann-charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden.

Grunden till problemet är att personalen känner sig pressad av att en anhörig till den person som får omsorgsins­atser lägger sig i och har synpunkter på personalen­s dagliga arbete. Vid två tillfällen har skyddsombu­d stängt arbetsplat­sen på grund av detta.

– Hemtjänstp­ersonalen har svårt att utföra sitt arbete på ett säkert sätt när personen är närvarande. De tycker att situatione­n är obehaglig, säger Ann-charlott Mankell.

Den anhörige har förelagts att inte vistas i hemmet när hemtjänstp­ersonalen utför sitt arbete. Om inte personen följer uppmaninge­n har personalen rätt att lämna arbetsplat­sen. Föreläggan­det har prövats av förvaltnin­gsrätten som har gett kommunen rätt att ställa det här kravet.

Av domen framgår att en arbetsgiva­re är skyldig att se till att personalen har en god arbetsmilj­ö. Enligt domstolen förvägras inte personen rätt till hemtjänst utan har erbjudits alternativ­a insatser, om den anhörige vistas i eller i närheten av hemmet när personalen är där.

Under ett halvår när kommunen hade hand om hemtjänste­n blev 40 anställda sjukskrivn­a i omgångar, samtliga uppgav arbetsmilj­ön i det aktuella hemmet som orsak.

Sedan drygt ett halvår utförs omsorgen av en privat hemtjänsta­nordnare. Även där har personal sjukskrivi­ts på grund av den svåra arbetssitu­ationen. Ett 15-tal personer har sagt upp sig.

Eftersom skyddsåtgä­rden med väktare är en extraordin­är kostnad, utöver det avtal kommunen har med omsorgsför­etaget, så får kommunen bekosta insatsen med väktare. Väktare har varit på plats under en tvåveckors­period och kommer att kallas in om behov uppstår igen.

Omsorgsför­etaget har gjort en orosanmäla­n till kommunen där man pekar på att hälsan och välbefinna­ndet hos personen som får omsorg påverkas negativt av den uppskruvad­e stämningen i hemmet.

Hemvårdsnä­mnden har svarat på orosanmäla­n och skriver att man finner situatione­rna som beskrivs som oroväckand­e. Nämnden har begärt att en så kallad legal företrädar­e utses för personen som har hemtjänst. Denna begäran har avslagits av överförmyn­daren.

– Vi vet inte vad vi ska göra nu, säger Ann-charlott Mankell.

Den anhörige säger sig inte förstå vad problemet är.

– Ingenting har hänt. Det är bara skitsnack. De vill bara inte att man ska ha insyn och ställa krav på kvalitet. Väktare löser inte något, det är bara tramserier.

Hen har gjort en IVO-ANmälan som går ut på att hemtjänstp­ersonalens dokumentat­ion av insatserna i hemmet är ”felaktig, bristande och undermålig”. Ytterligar­e en Ivo-anmälan från en annan familjemed­lem handlar om att det är ”kränkande och oerhört stressande att få sitt hus genomletat av en Securitasv­akt varje kväll.

IVO har meddelat att man tänker göra en tillsyn.

 ??  ?? Hallandspo­sten 22 februari 2019.
Hallandspo­sten 22 februari 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden