Hallandsposten

Sparbanken vill bygga bostäder i stadskärna­n

Laholm: Laholms sparbank har vind i seglen. Kunderna strömmar till och nu vill banken bygga ut. På att göra-listan står tre önskemål: nya kontor i Sparbanksh­uset, ett hissparti på innergårde­n och två lägenheter på loftet.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Trenden är inte helt ny, men har förstärkts av Swedbanksk­andalen. Bankkunder vänder ryggen åt de stora jättarna och söker sig till mindre och lokala alternativ.

– Vi har god tillströmn­ing av nya kunder. Det märks också efter det som hänt i Swedbank, säger Lars-göran Persson, vd på Laholms sparbank.

Affärerna går så bra att sparbanken behöver mer kontorsyto­r. En ansökan om bygglov har lämnats in till kommunen, med tre olika delar.

• Paradlägen­heten som hyrts ut till en privatpers­on på andra våningen i Sparbanksh­uset ska göras om till kontorslok­aler.

• Ett hissparti ska byggas på innergårde­n vid trapphuset bakom uttagsauto­maten.

• Sist men inte minst ska två lägenheter inredas på vinden ovanför lokalerna som HP:S lokalredak­tion hyr på Köpmansgat­an.

– Det ligger många år framåt i tiden innan allt det här är på plats. Vi börjar med att göra i ordning den Andreasson­ska lägenheten och en hiss som kan användas av både bankkunder och hyresgäste­r. Lägenheter­na uppe på loftet är sista steget, säger Lars-göran Persson.

Han räknar med att kunna skapa fyra kontor och även få plats över till annat i den gamla lägenheten.

– Det behövs när vi får nya kunder. Vi vill också ha lite bättre ljudmiljö i kontoren när vi arbetar med sekretessä­renden.

Hissen är en tillgängli­ghetsanpas­sning som också kommer väl tillpass om banken till slut förverklig­ar den gamla idén om att inrätta bostäder på vinden ovanför loftgången vid uttagsauto­maten.

– Det är ett fantastisk­t läge. Det är synd att det inte används, säger bankdirekt­ören när han visar kallvinden för HP:S reporter, som har sin arbetsplat­s rakt nedanför.

– Akta så att du inte trampar vid sidan, då är du tillbaka på kontoret snabbare än du anar, varnar han.

Enligt skisserna som AB Lars Harrysson tagit fram finns det plats för en tvåa och en trea. På sidan ut mot Köpmansgat­an planeras takfönster och indragna balkonger, på baksidan mot Lagan kan det bli takkupor.

– Kan vi bidra till ytterligar­e några lägenheter i stan, när det nu finns en så stor efterfråga­n, så ska vi göra det, säger Lars-göran Persson.

Han uppskattar att bygget kommer att kosta ”några miljoner”.

– Vi har inte räknat på det än.

” Det är ett fantastisk­t läge. Det är synd att det inte används.

lars-göran persson vd Laholms sparbank

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? laholms sparbank planerar att inreda ett nytt kontorspla­n i den ljusrosa huvudbyggn­aden och göra vindslägen­heter i den bruna tegelbyggn­aden. ”Vi behöver mer plats”, konstatera­r vd lars-göran persson.
Bild: Jonatan Gernes laholms sparbank planerar att inreda ett nytt kontorspla­n i den ljusrosa huvudbyggn­aden och göra vindslägen­heter i den bruna tegelbyggn­aden. ”Vi behöver mer plats”, konstatera­r vd lars-göran persson.
 ??  ?? En tvåa och en trea tänker sig banken kan inredas i den nuvarande kallvinden. ”det är en gammal idé som blivit aktuell igen”, säger vd:n.
En tvåa och en trea tänker sig banken kan inredas i den nuvarande kallvinden. ”det är en gammal idé som blivit aktuell igen”, säger vd:n.
 ?? Bild: AB Lars Harrysson ?? Banken söker bygglov för tillbyggna­d av hiss, ändrad användning av ytor i bankhuset och inredning av två lägenheter på vinden.
Bild: AB Lars Harrysson Banken söker bygglov för tillbyggna­d av hiss, ändrad användning av ytor i bankhuset och inredning av två lägenheter på vinden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden