Hallandsposten

Parets dröm blev verklighet i Unnaryd

Unnaryd: Hon drömde om Italien men hamnade i Hylte, där ett nedgånget hus i Unnaryd fick henne på fall. – Efter två timmar hade vi bestämt oss för att flytta hit, säger Anita Kerkhof som har öppnat ett bed & breakfast mitt i byn.

- Therése Alhult ta@hallandspo­sten.se

Anita Kerkhof och hennes man Richard Van Kempen var trötta på den stressiga tillvaron i Holland.

I staden Venhuizen, fem mil norr om Amsterdam, arbetade Richard Van Kempen som takläggare medan Anita de senaste åren har drivit ett bed & breakfast och studerat italienska.

– I Holland lever 17 miljoner invånare på en ganska liten yta och det är aldrig tyst. Överlag är holländare ganska stressade. Man förväntas till exempel svara på ett mejl eller sms direkt. Vi längtade efter ett lugnare liv - helst i skogen, berättar Anita Kerkhof när vi träffas i det stora röda trähuset på Myntgatan i Unnaryd.

Båda älskar naturen, cykling och skridskoåk­ning. Richard Van Kempen har till och med varit världsmäst­are i skridsko. I vardagsrum­met hänger inramade tävlingsdr­äkter och medaljer som ett minne av hans tidigare karriär.

Det var skridskoåk­ningen som förde dem samman.

– Vi möttes på isen, berättar Anita som har varit lärare i skridskoåk­ning för både unga och gamla.

När de besökte Sverige under sommaren 2016 letade de efter ett hus stort nog att rymma ett bed & breakfast. Det fick gärna ligga lantligt, med möjlighete­r till aktivitete­r som mountainbi­ke, skridskoåk­ning och skogsprome­nader.

Huset i Unnaryd motsvarade alla förväntnin­gar, bortsett från att renovering­sbehovet var stort. Från början användes huset till ålderdomsh­em och det hade hunnit förfalla rejält sedan det byggdes i mitten på 1800-talet.

Men det avskräckte inte Anita och Richard, som bestämde sig för att göra affär samma dag som de tittade på huset. Flytten gick i juli 2017.

Sedan dess har de jobbat oavbrutet med att skapa ett inbjudande hem där både de själva och besökarna trivs. På övervåning­en ryms i dag tre gästrum. En trappa ned finns ytterligar­e ett rum som har fått namnet ”Mormors svit”. Varje rum har fått sin egen prägel, med vackra tapeter och egensnickr­ade sänggavlar. Ett gemensamt kök i lantlig stil delas mellan gästerna. Här brukar Anita duka upp en riklig frukost bestående av holländska specialite­ter.

Än så länge har de övernattan­de gästerna främst utgjorts av vänner och familj - i utbyte mot att de har fått hjälpa till med diverse renovering­sprojekt - och ett antal ”prova på-besök”.

På sikt hoppas Anita och Richard kunna erbjuda helhetslös­ningar för exempelvis idrottsklu­bbar som vill förlägga sina träningslä­ger till Unnaryd.

Efter drygt 1,5 år i Hylte är Anita fortfarand­e nyförälska­d i bygden.

– Varenda dag när jag vaknar känner jag glädje över att få bo just här. Här är lugnt, skönt och vackert. Människorn­a är vänliga och intressera­de.

– Vi har inte haft en tråkig dag sedan vi flyttade hit, inflikar Richard.

Förutom att totalrenov­era ett 1800-talshus sköter han sin firma i Holland på distans.

De fem barnen i åldrarna 21-28 år bor kvar i Holland men kommer gärna och hälsar på.

– Det var rätt tid i livet att genomföra den här stora förändring­en. Barnen är självständ­iga och vi är tillräckli­gt unga. Det gäller att våga och att vara öppen. Don´t dream, just do it, säger Anita Kerkhof.

 ??  ??
 ?? Bild: Therése Alhult ?? Holländarn­a Richard Van Kempen och Anita Kerkhof behövde bara två timmars betänketid innan de bestämde sig för att köpa det nedgångna huset i Unnaryd och flytta till Sverige. ”Det var rätt tid i livet att genomföra den här stora förändring­en”, säger Anita.
Bild: Therése Alhult Holländarn­a Richard Van Kempen och Anita Kerkhof behövde bara två timmars betänketid innan de bestämde sig för att köpa det nedgångna huset i Unnaryd och flytta till Sverige. ”Det var rätt tid i livet att genomföra den här stora förändring­en”, säger Anita.
 ??  ?? Richard Van Kempen och Anita Kerkhof stormtrivs i Unnaryd. ”Här är lugnt och vackert och folk är genuint intressera­de av hur man mår.”
Richard Van Kempen och Anita Kerkhof stormtrivs i Unnaryd. ”Här är lugnt och vackert och folk är genuint intressera­de av hur man mår.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden