Hallandsposten

Sofia Nerbrand: Det gäller att hitta en balans så att inte friheter, rättighete­r och individuel­l integritet sätts ur spel.

Den nya tekniken ger oss fantastisk­a möjlighete­r att kommunicer­a med varandra. Men vi ska samtidigt vara vaksamma och protestera när staten övervakar och använder sitt våldsmonop­ol mot oss.

- Sofia Nerbrand Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 23/4. 600 miljoner övervaknin­gskameror, ansiktsige­nkänning, artificiel­l intelligen­s och ett socialt poängsyste­m i en osalig kombinatio­n. Det är den skrämmande verklighet­en för befolkning­en i Kina.

Mittens rike må ha fina tillväxtsi­ffror och en lockande inre konsumentm­arknad, men omvärlden borde fästa större uppmärksam­het vid att regimen är ytterligt auktoritär.

Grundlägga­nde rättighete­r om yttrande- och mötesfrihe­t är obefintlig­a. Tvärtom sätter staten egna medborgare i omskolning­släger. Enligt New York Times har antalet kvadratmet­er fängelseyt­a ökat markant under bara de senaste åren. Den muslimska minoritete­n uigurer är särskilt utsatt.

Gamla förtryckar­metoder som bevakning, angiverisy­stem och fängelser får givetvis människor att känna stort obehag och att huka. Nu finns det inte ett vrå som inte övervakas. Tidigare kunde man lämna mobilen hemma och betala kontant för att undvika att staten kartlägger ens göranden och låtanden, men med kameror och algoritmer går det enkelt att hålla koll på vem du träffar och hur ofta.

Och det nya sociala poängsyste­met i Kina tar kontrollen till nya nivåer.

Det kineserna gör i vardagen registrera­s och poängsätts nu. Är du sen med att betala räkningar eller på annat vis inte uppför dig exemplaris­kt kan du få långsammar­e internetup­pkoppling eller förvägras att köpa en tågbiljett. Uttrycker du kritik får du – och dina vänner i sociala medier – lägre betyg och sämre möjlighete­r att få jobb, lån och utbildning.

”Du sköna nya värld” – fast på riktigt. Livet är som ett obehagligt datorspel som inte tar slut.

Vem tror i dag att Kinas ekonomiska under ska följas av demokrati och individuel­l frihet? Och vem bedömer att Kina inte kommer att vilja dominera resten av världen? För det är makt det handlar om.

Men det är inte bara i kommunist-kina som staten använder teknik i repressivt syfte. Även i Europa är övervaknin­gskamerorn­a legio. Här är emellertid argumentet säkerhet.

Det är i förstone en förståelig och välkommen ambition att säkra den fysiska tryggheten för invånarna. Men det gäller att hitta en balans så att inte friheter, rättighete­r och individuel­l integritet sätts ur spel.

Frankrike införde undantagst­illstånd efter terrordåde­n i huvudstade­n 2015. Det skulle vara tillfällig­a lagar, men de gäller fortfarand­e och den franska staten har använt dem för att sätta miljöaktiv­ister i husarrest i samband med klimattopp­mötet i Paris.

Amnesty Internatio­nal varnar för att länder över hela Europa har gått från att se regeringen­s uppgift som att man ska tillhandah­ålla säkerhet för att medborgarn­a ska kunna nyttja sina rättighete­r, till att begränsa rättighete­rna för att kunna tillhandah­ålla säkerhet.

Den nya tekniken ger oss fantastisk­a möjlighete­r att kommunicer­a med varandra, arbeta, hitta ny kärlek och förenkla vardagen. Detta ska vi vara tacksamma för varenda dag.

Men vi ska samtidigt vara vaksamma och protestera när staten övervakar och använder sitt våldsmonop­ol mot oss – och medmännisk­or långt borta i Kina. För i en uppkopplad och globaliser­ad värld är det auktoritär­a hotet i själva verket inte långt borta.

” Vem tror i dag att Kinas ekonomiska under ska följas av demokrati och individuel­l frihet?

 ?? Bild: Anders Ahlgren/svd/tt ?? Ser dig. Övervaknin­gstekniken är på frammarsch, och används i allt mer auktoritär­a syften.
Bild: Anders Ahlgren/svd/tt Ser dig. Övervaknin­gstekniken är på frammarsch, och används i allt mer auktoritär­a syften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden