Hallandsposten

Åledslada blev studio för filminspel­ning

Halmstad: Påskhelgsf­irandet såg lite annorlunda ut i Åled. Det var nämligen där filminspel­ningen av den något osäkra framtiden ägde rum.

- Jennifer Last

”Tystnad! Tagning!”, skriker Stellarvoi­dproducent­en Daniel Bajnoci innanför de stängda dörrarna till ladan. För bara ett par månader sedan tömdes den på flera ton skrot för att i stället byggas upp till en studio. Det är här inne filminspel­ningen om en kärnvapenk­atastrof pågår.

– Tanken från början var att göra något i fantasygen­ren, men efter lite diskussion­er kom vi fram till att vi ville göra något framtidsap­okalyptisk­t. Vi ville göra något coolt helt enkelt, något annorlunda, säger Stefan Rydehed som är kreativ producent.

Det var för åtta månader sedan som Stefan Rydehed påbörjade projektet tillsamman­s med kollegan Erik Engbo. Han själv beskriver projektet som Mutant, som från början är ett varumärke som skapades av Äventyrssp­el, men som kommit i en rad olika former sedan dess. Den postapokal­yptiska serien, som hittills inte har någon titel, utspelar sig efter en kärnvapenk­atastrof. I en okänd framtid ger sig karaktärer­na ut i zonerna där kärnvapen har slagit ner.

– Det var en utmaning att hitta miljöerna. Men man kan skapa nya världar med befintliga miljöer och det är precis det vi har gjort, säger Stefan Rydehed.

Samtliga miljöer kunde hittas närmare än vad de från början trodde var möjligt. Efter diskussion­er kring tänkbara ”locations” i både Värmland och Östersund insåg de att Åled, där Stefan Rydehed är uppvuxen och numera boende, kanske inte är så dumt trots allt.

– Vi insåg att allt vi behöver finns i Åled. Inom en radio på fem kilometer har vi precis allting: Tät granskog, berg, övergivna lokaler, modernitet­er, vi kan till och med få öken. Man kan göra mycket med enkla medel. Och dessutom får vi jobba ostört utan trafik.

Serien är ett projekt av ett minimalt team från olika bolag, de flesta är frilansare. Albin Glasell är regissör och filmrättig­heterna ägs av Fredrik Malmberg som driver det Hollywoodb­aserade bolaget Cabinet Holdings. Den gemensamma visionen är att pilotavsni­ttet kan ha premiär i sommar.

– Det bästa har varit att jobba med alla som ingår i produktion­en. När flera olika människor drar åt samma håll kan man göra vad som helst. Det här är den bästa filminspel­ningen jag har varit på. Det låter klyschigt, men så är det.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Victor Johnsson, Marcus Skenberg, Markus Westbeck, Thomas Ingelstran­d, Markus Andersson och Fredrik Engelhag under filminspel­ningen i Åled.
Bild: Roger Larsson Victor Johnsson, Marcus Skenberg, Markus Westbeck, Thomas Ingelstran­d, Markus Andersson och Fredrik Engelhag under filminspel­ningen i Åled.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Erik Engbo från Standard Film Team är en av hjärnorna bakom idén.
Bild: Roger Larsson Erik Engbo från Standard Film Team är en av hjärnorna bakom idén.
 ??  ?? Stefan Rydehed är kreativpro­ducent för den kommande webbserien.
Stefan Rydehed är kreativpro­ducent för den kommande webbserien.
 ??  ?? En filminspel­ning i postapokal­yptisk anda spelades in i Åled i helgen.
En filminspel­ning i postapokal­yptisk anda spelades in i Åled i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden