Hallandsposten

Arbetsrätt­en – en känslig fråga för S

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 23/4. Den första ”Jök-utredninge­n” ska tillsättas. Lagen om anställnin­gsskydd ska reformeras. Av de många utredninga­r som är resultatet av Januariöve­renskommel­sen mellan S, MP, C och L är den om arbetsrätt­en en av de mest känsliga.

Hur utredninge­ns direktiv ska se ut blir därmed också viktigt. Särskilt Centerpart­iet, som i många år propagerat för förändrade turordning­sregler – reglerna om sist in, först ut – är måna om att få verkliga förändring­ar till stånd.

Redan när Januariöve­renskommel­sen slöts reste många farhågor om att utredninga­r är lätta att förhala, och att det inte finns någon garanti för resultat. Arbetsmark­nadsfrågor­na är också komplexa, eftersom lagstiftni­ng och kollektiva­vtal både kan ersätta och kompletter­a varandra. Stora delar av lagar och regler kan dessutom avtalas bort mellan arbetsmark­nadens parter.

Detta gäller dock främst större och resursstar­ka företag, som både har kunskapen och medlen att hantera sådana frågor. För små och medelstora företag kan en sådan klausul som turordning­sreglerna få stora konsekvens­er.

Med det sagt bör man inte stirra sig blind just på turordning­sreglerna.

Utredninge­n och de reformer som därefter föreslås bör i likhet med den breda skatterefo­rmen försöka ta ett helhetsgre­pp på arbetsmark­nadsfrågor­na. Den flexicurit­y-modell enligt dansk förlaga som nämns i Januariöve­renskommel­sen hänger tätt samman med arbetsrätt­en och a-kassan. Tanken är att mer flexibilit­et i anställnin­gsskyddet ska kompensera­s av högre ersättning­snivå i a-kassan, fast under en kortare omställnin­gsperiod. I kombinatio­n med förstärkt kompetensu­tveckling kan dessa förändring­ar göra stor skillnad för att göra arbetsmark­naden mindre stel.

Frågan är bara hur sugna Socialdemo­kraterna är på att verkligen omforma arbetsmark­nadsmodell­en i den riktningen. Jonas Sjöstedt (V) har dessutom utfärdat ett så kallat misstroend­elöfte vid förslag om försvagat anställnin­gsskydd.

Å andra sidan kanske regeringen slipper lägga fram någon propositio­n. I JÖK:EN finns också en formulerin­g om att parternas förslag, om de kan enas om ett, har företräde framför utredninge­ns. För S skulle det vara en bekväm lösning på en känslig fråga

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden