Hallandsposten

Privata murar en fara för människor

Halmstad: En fastighets­ägare som byggt två stenmurar på kommunens mark riskerar att få betala 150 000 kronor i vite om inte murarna tas bort.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

En mur som låg på fastighets­ägarens tomt hade uppförts utan bygglov. Fastighets­ägaren har i efterhand sökt och beviljats bygglov för den muren.

De två andra murarna ska tas bort senast två månader efter att fastighets­ägaren tagit emot byggnadsnä­mndens beslut. Annars hotar ett vite på 150 000 kronor.

Byggnadsnä­mnden skriver att fastighets­ägaren har haft över tio månader på sig att ta bort de olovliga murarna. Det finns risk att ärendet förhalas ytterligar­e, därför har nämnden beslutat om ytterligar­e 100 000 kronor i vite för varje tremånader­speriod som murarna inte tas bort.

Byggnadsko­ntoret konstatera­r att murarnas placering medför att det upplevs som att fastighets­gränsen har flyttats ut och att allmän mark har privatiser­ats vilket strider mot detaljplan­ens syfte.

Byggnadsnä­mnden utesluter inte att allmänhete­n kan skadas av murarna eftersom det inte är känt hur konstrukti­onen ser ut. Det är fråga om mycket stora och tunga stenar i en kallmur, som inte håller stenarna på plats med bruk.

Så länge murarna finns på kommunal mark har allmänhete­n rätt att vistas där och om någon kommer till skada blir kommunen ansvarig.

Kommunen har meddelat att man inte tänker arrendera ut eller sälja parkmarken.

Parkavdeln­ingen på teknik- och fritidskon­toret säger att man inte tänker ta över ansvaret för en anläggning som är privatbygg­d på parkmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden