Hallandsposten

Bokbussens saga – en 45-årig resa i läsandets tjänst

Halmstad: I dag uppmärksam­mas tjusningen med läsning när bokens egen dag firas runt om i världen. En som i decennier troget sett till att sätta spännande berättelse­r i händerna på ung som gammal är bokbussen. Det rullande biblioteke­ts resa är nu inne på s

-

Leken avbryts tvärt och blickarna riktas mot vägen. Plötsligt hörs ett glädjefyll­t ”Jaaaa!”. Det är tisdag eftermidda­g och barnen på Steninge förskola vet precis var melodin som nyss börjat spela kommer ifrån. Sekunderna senare rullar bokbussen in och parkerar på Gamla vägen, framför förskolans gård.

– Man är alltid väldigt välkommen på våra hållplatse­r, säger biblioteka­rien Fredrik Holm som tillsamman­s med Irene Mellberg utgör arbetsstyr­kan ombord denna soliga vårdag.

Strax efter att dörrarna öppnats kliver femårige Memphis Ledborn och förskollär­aren Maria Strömblad på bussen. Med sig har de plastbacka­r fyllda med böcker som ska lämnas tillbaka för att lämna plats åt nya historier till barnen.

Ombord går även Camilla Olavi som promenerat från Skipås på jakt efter något att läsa.

– Jag är här nästan varje gång. Det är en lyx att detta finns, säger Camilla som för dagen lånar med sig ett nummer av en heminredni­ngstidning.

Gamla vägen i Steninge är ett av cirka 50 stopp som bokbussen gör i anslutning till förskolor. I turlistan ingår även besök vid fem skolor och runt 80 så kallade allmänna hållplatse­r som finns i små samhällen och på ren landsbygd. Under sommarlove­t går turen dessutom till sommarhåll­platser, som framförall­t är belägna utmed kusten.

Personalen berättar att åldern på besökarna varierar ”från 0 till 100” och att många av dem är stammisar.

– Det är någon enstaka då och då som kommer in och är ny. Men de flesta känner man igen, säger Irene Mellberg som är chaufför och biblioteks­assistent.

– Jag tror att det är många som uppskattar det mindre utbudet. I ett stort bibliotek är det kanske svårare att hitta, säger Fredrik Holm.

Det rullande biblioteke­ts resa startade år 1974 i Halmstad och är nu alltså inne på sitt 45:e år i läsandets tjänst. Turlistan som styr var färden går sätts ihop inför varje ny säsong och ändras utefter behovet som finns.

 ??  ?? När bokbussen stannar på Gamla vägen i Steninge fyller femårige Memphis Ledborn och förskollär­aren Maria Strömblad förskolans plastbacka­r med nya böcker. Bussen, som rullat i Halmstad sedan 1974, har nyligen fått ett nytt utseende som skapats av illustratö­ren Johnny Dyrander.
När bokbussen stannar på Gamla vägen i Steninge fyller femårige Memphis Ledborn och förskollär­aren Maria Strömblad förskolans plastbacka­r med nya böcker. Bussen, som rullat i Halmstad sedan 1974, har nyligen fått ett nytt utseende som skapats av illustratö­ren Johnny Dyrander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden