Hallandsposten

Värderings­kamp och klimatet kan lyfta Eu-val

Klimatfråg­an, oro för extremism och känslan av att något viktigt står på spel. Det är sådant som kan avgöra om fler väljare än 2014 går och röstar i valet till Eu-parlamente­t den 26 maj.

- Lars Larsson/tt

– Mycket talar för en ökning av valdeltaga­ndet i år, det finns indikation­er i opinionsmä­tningar som tyder på det, säger Magnus Blomgren, docent i statsveten­skap vid Umeå universite­t.

För dem som har valdeltaga­nde som en måttstock för demokrati är Eu-valet en sorglig historia, i alla fall jämfört med riksdagsva­len. I fjol röstade nästan 9 av 10 röstberätt­igade i riksdagsva­let, över 87 procent. I Eu-valet 2014 var det 51,1 procent – varannan väljare avstod.

Skillnader­na i valdeltaga­nde inom Sverige är enorma. Det finns områden, valdistrik­t, med bara drygt 20 procents deltagande medan de som ligger högst har 80 procents deltagande.

Ändå står sig Sverige gott i ligan för valdeltaga­nde i Eu-val bland Eu-länderna. I de två senaste valen har det ökat med cirka 5 procentenh­eter varje gång.

Magnus Blomgren tror att det finns politiska skäl för att valdeltaga­ndet kan bli högre i år än 2014. Flera partier vill ge valet en inramning av strid där viktiga värden om öppenhet, demokrati, rättstat står mot högerextre­mism och nationalis­tisk populism och vilja att inskränka EU:S räckvidd.

– Det gör nog att många känner att det kan vara viktigt att göra sin röst hörd, säger Blomgren.

Linda Berg är docent i statsveten­skap och förestår Centrum för Europafors­kning vid Göteborgs universite­t. Hon tror att det faktum att inget riksdagspa­rti längre driver att Sverige ska lämna EU kan minska intresset bland Eu-motståndar­na. Intresset kan också vara svalare eftersom det är långt till nästa riksdagsva­l.

Men det finns en trend för ökat valdeltaga­nde.

– Det som kan ha bidragit är att svenskarna är alltmer positivt inställda till EU, säger Linda Berg och talar om ökade kunskaper om unionen samt att medlemskap ses som en självklarh­et numer.

Berg framhåller även att forskninge­n visar att röstviljan ökar om medborgarn­a upplever att något står på spel. Den här gången kan det vara värderinga­r och tankar om hur EU ska utvecklas och leva upp till grundsatse­rna.

– Antipopuli­sm står mot förändring inifrån, det blir något som står på spel, säger Linda Berg.

Både hon och Magnus Blomgren pekar på att miljö- och klimatdeba­tten kan få betydelse. Berg funderar om det kan bli en Greta Thunberg-effekt, till exempel.

– Många väljare kopplar ihop Europaparl­amentsval, ja EU överhuvudt­aget, med miljöfråga­n. Det är den fråga som oftast lyfts fram av väljare för EU att hålla på med i och med att den frågan nu är så enormt på tapeten kan det ha en positiv effekt, säger Magnus Blomgren.

Statsvetar­en Andreas Johansson Heinö, förlagsche­f på den borgerliga tankesmedj­an Timbro, tycker att det än så länge saknas en riktig konfliktfr­åga inför valet.

– Personlige­n tror jag inte på att göra valet till ett val mot eller för extremism, jag tror att väljarna vill ha mer sakfrågor, säger Johansson Heinö som bland annat har kritiserat Centerpart­iet och Liberalern­a för deras tal om värderings­val.

Johansson Heinö och hans kollegor påminner om att Eu-valet mer än andra val handlar om att partierna måste mobilisera de egna sympatisör­erna att gå och rösta. Hur partierna bedriver kampanj har stor betydelse för röstningsv­iljan.

I år kan en del av Vänsterpar­tiets och Sverigedem­okraternas anhängare vara extra svåra att locka, deras partier driver ju inte längre ett Eu-utträde.

–Det finns ändå en ganska stor väljargrup­p som vill se hårdare Eu-kritik, de har ingenstans att ta vägen nu. Det gäller för SD och V att gå balansgång och påminna om att de är de mest Eu-kritiska men att de av taktiska skäl inte vill driva ett utträde just nu, säger Johansson Heinö.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden