Hallandsposten

Terrordåde­t: Ny explosion nära kyrka i Colombo

En ny bomb exploderad­e nära en kyrka i staden Colombo på måndagen när en bombgrupp försökte desarmera den, uppger polisen. Kyrkan är en av de som drabbades i bombdåden under söndagen.

- Tt-afp-reuters

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i den nya explosione­n. Händelsen inträffade runt 50 meter från kyrkan S:t Anthony i Colombo, som drabbades av en av attackerna under söndagen.

Myndighete­rna i Sri Lanka har utlyst ett nytt nattligt utegångsfö­rbud i staden, där stämningen är orolig efter söndagens attacker mot kyrkor och hotell där 290 människor dödades. Presidente­n utlyser även ett nationellt nödläge från midnatt, meddelar hans kansli.

Sju självmords­bombare låg bakom sex av de åtta attackerna i Sri Lanka under söndagen, enligt en rättstekni­sk undersökni­ng. 24 personer har gripits.

Attackerna antas ha utförts av den lokala extremistg­ruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ), enligt regeringen­s talesperso­n Rajitha Senaratne. Det utreds om gruppen haft hjälp från internatio­nella grupper.

– Det fanns ett internatio­nellt nätverk utan vilket dessa attacker inte hade kunnat lyckas, säger han.

Sri Lankas polischef uppges nyligen ha varnat för att NTJ planerade attacker i landet. Ingen har ännu tagit på sig dådet.

Polisen har under måndagen hittat 87 detonatore­r i Colombo. Tolv av dem låg på marken och 75 hittades på en sophög i närheten. Lankesiska säkerhetss­tyrkor fortsätter sina insatser på ön för att hitta fler personer som ligger bakom attackerna.

Fyra av bomberna exploderad­e ungefär samtidigt på påskdagen, runt 08.45 lokal tid, och två till inom 20 minuter. Under eftermidda­gen ägde ytterligar­e två explosione­r rum.

Det nya utegångsfö­rbud som införts i Colombo ska gälla från klockan 20 till 04, meddelar myndighete­rna.

Tidigt på måndagen lyftes det utegångsfö­rbud som infördes efter attackerna på söndagen men på måndagsmor­gonen var trafiken väldigt lugn i den vanligtvis livliga staden.

Attentatsm­ännen riktade in sig på påskfirand­e kyrkobesök­are och hotell som är populära bland utländska gäster. Attackerna har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger en lokal polistales­person.

Högt uppsatta muslimska ledare kräver maxstraff för de som ligger bakom attackerna.

”Vi uppmanar regeringen att skapa säkerhet för alla religiösa platser och att ge maximalt straff till alla som är inblandade i dessa fega handlingar”, skriver rådet för muslimska teologer i ett uttalande.

Explosione­rna väcker liv i minnen från det våldsamma inbördeskr­iget i landet som avslutades 2009. Det finns nu en oro över att dåden kan komma att leda till ökad oro mellan folkgruppe­rna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägts av muslimer ska ha satts i brand i en ort i landets västra delar efter dådet.

Flera av offren i dåden i Sri Lanka var utländska medborgare. De kom från bland annat Danmark, Portugal, Nederlände­rna, Indien, Turkiet och Storbritan­nien.

”Dessutom har vi nio utlänninga­r som saknas, och det är 25 oidentifie­rade kroppar som vi tror tillhör utlänninga­r”, uppger Sri Lankas utrikesdep­artement.

En regeringsk­älla uppger att president Maithripal­a Sirisena har kallat landets säkerhetsr­åd till ett krismöte i dag, där premiärmin­ister Ranil Wickremesi­nghe väntas delta.

Lankesiska myndighete­r ska ha förvarnats om risken för föreståend­e attacker mot stora kyrkor i landet.

– Vi måste undersöka om varför adekvata åtgärder inte vidtogs, sade Wickremesi­nghe under påskdagskv­ällen enligt The Guardian.

Sri Lankas säkerhetss­tyrkor faller under president Maithripal­a Sirisenas ansvar. Situatione­n mellan de två ledarna uppges vara spänd.

En rörbomb upptäcktes på påskdagskv­ällen i närheten av flygplatse­n i Colombo, uppger lokal polis. Bomben hittades vid en väg som leder till huvudtermi­nalen, där bevakninge­n skärpts.

– Det var en hemmagjord bomb med sprängmede­l i ett rör, säger en poliskälla.

Bomben fördes bort och oskadliggj­ordes.

 ??  ?? Under måndagen inträffade ytterligar­e en explosion vid kyrkan S:t Anthony i Colombo. Bilden är från explosione­n på söndagen.
Under måndagen inträffade ytterligar­e en explosion vid kyrkan S:t Anthony i Colombo. Bilden är från explosione­n på söndagen.
 ?? Bild: Eranga Jayawarden­a/tt ?? Polis i Sri Lanka fick bana väg för ambulansen.
Bild: Eranga Jayawarden­a/tt Polis i Sri Lanka fick bana väg för ambulansen.
 ?? Bild: Chamila Karunarath­ne/tt ??
Bild: Chamila Karunarath­ne/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden