Hallandsposten

Per Kågström: Älgar kommer över älven eller struntar i alla tittare som glor på ”sakte-tv”

- Per Kågström

Jag är måttligt intressera­d av djur och natur. Jag tittar sällan på naturprogr­am och har, mig veterligt, aldrig tidigare skrivit om ett sådant i en tv-krönika. Men nu är det dags. Jag kan helt enkelt inte säga nej när det handlar om Ångermanäl­ven, min barndoms flod, som familjen följde i flera mil varje år – på väg till sommarstäl­let. Ångermanäl­ven, den vackra och mäktiga, på sina ställen säkert fem gånger bredare än de så omtalade fyra halländska åarna tillsamman­s.

Det är inte konstigt att mellan 80 och 200 älgar i tusen år valt att korsa denna älv på samma plats, på väg från vinter- till sommarbete. Även skogens konung vill se vacker natur.

Om detta handlar ”Den stora älgvandrin­gen”, vars första del visades på skärstorsd­agen. Det var att avspänt och informativ­t magasin där redaktione­n satt kring en öppen eld strax norr om Junsele, vid Ångermanäl­ven och pratade om älgar.

Tanken är att vi ska få se djuren i exakt samma ögonblick som de tar sig över älven. Därför har vi under de senaste dagarna kunnat gå in på SVT play när som helst på dygnet, för att se området vid Ångermanäl­ven ur flera synvinklar.

Det är ett försök med slow-tv, ett fenomen som har gjort succé i Norge, där man kallar det för ”sakte-tv”. I norsk teve har du kunnat följa en tågresa från Bergen till Oslo minut för minut, utan att det hänt något särskilt. Eller en resa med Hurtigrute­n.

” Jag brukar ofta reta mig på hysteriskt tempo och dito klippning av tv-program och sakte-tv framstår som en smart reaktion.

Eller – som nu i SVT – spana efter älgar vid en älv där du bara hör ljudet av vatten, och enstaka fåglar.

Jag brukar ofta reta mig på hysteriskt tempo och dito klippning av tv-program, och sakte-tv framstår som en smart reaktion på vår tids ständiga hets.

Men samtidigt får jag erkänna att jag varit för rastlös för att orka delta i älgspaning­en några längre stunder under påskhelgen. Sakte-tv har mera känts som ett roligt experiment och jag ska absolut se ”Den stora älgvandrin­gen” i SVT1 på torsdag klockan 20.00. Det andra ”riktiga” programmet i serien.

Då får vi se om det har dykt upp några älgar, eller om de kommer – live – i sändningen. Eller i slutet av programmet. I så fall får det bli förlängnin­g, precis som i en sportsändn­ing.

Många torde vara intressera­de av älgar, men vilka vill närgranska innerstads­bor, unga och frustrerad­e storstadss­jälar med misslyckad­e konstnärli­ga ambitioner?

Nej, de flesta är nog trötta på dessa neurotiska varelser, men om det är den amerikansk­a skådespele­rskan Lena Dunham som skriver manus kan det slå blixtar ur tv-rutan.

Hennes serie ”Girls” har kommit och gått i flera år, ofta på hopplösa sändningst­ider och aldrig blivit någon tittarsucc­é.

Men jag har alltid tittat och gör det även nu på tisdagar klockan 22:30 i SVT1. Förra veckan skulle ett par gifta sig, omgivna av ex-kärlekar, mediterand­e män och en brudgum som plötsligt berättar att han varit förlovad sju gånger tidigare, men aldrig gift sig.

Komplicera­t? Ja, men inte värre än vanligt i ”Girls”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden