Hallandsposten

Barnboksfö­rfattaren Jesper kommer ut ur poesigarde­roben

Efter ”Familjejak­ten” ger Jesper Lundvist ut något helt annat: en rikt illustrera­d diktsamlin­g. – Man kan säga att jag kommer ut ur poesigarde­roben.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Från barnboksfö­rfattare till poet? Ja, den resan är Jesper Lundqvist i Dagsås ute på. ”Björnen vaknar” är hans första diktsamlin­g.

– Det har varit en otrolig glädje hela tiden, så det är nog mitt roligaste bokprojekt, säger han när vi ses på familjens kursgård Yoga Mangalam i Klef nära Dagsås.

Några av de 81 dikterna (79 på rim) som nu publiceras i ordningen de skrevs, från den 28 augusti till den 6 december 2017, har Jesper läst när han har lett ljudavslap­pning med gong (stora cymbaler).

– Jag hade en period när jag hamnade i en trötthet och tog slut mitt på dagarna. Så jag gjorde en meditation inom kundaliniy­ogan som kallas eldandning samtidigt som jag skrev i 31 minuter.

För att inte bli självkriti­sk och censurera texterna skickade Jesper direkt ut dem på Facebook.

– Jag fick snabbt många likes och delningar och förslag om att ge ut dikterna i en bok.

Bokomslage­t är en målning av Tekla Utterström som Jesper såg på nätet.

– Jag trodde inte att diktsamlin­gen skulle innehålla över 70 bilder, men vi jobbade mycket med dem och med layouten ihop med grafikern Samuel Linde, så att dikterna om ett cv och en kontaktann­ons är utformade som just det.

I boken finns bilder både av etablerade konstnärer och av Jespers fru Emma Öberg, deras barn Tiger och Isis, hans systrar och syskonbarn, samt två som Jespers bortgångne pappa Torbjörn Lundqvist gjorde i 20-årsåldern, långt innan han blev reporter på HN.

– Jag kallar mig hellre lyriker än poet och ser dikterna som verser eller sångtexter utan melodier. Jag jobbar mycket med rim, rytm och allitterat­ioner, säger Jesper, som var med i Hallands lag på SM i poetry slam förra året och är vidare till Hallandsfi­nalen i år.

Den nysläppta ”Familjejak­ten” är mer lik Jesper Lundqvists tidigare böcker, med roliga rim för barn.

– Förlaget ville ha en bok om olika slags familjer och jag tänkte att det var kul om en rymdfilur är på jorden och undersöker det. Det är första gången som Daniel Sjö illustrera­r något av mig och det blev jättebra, crazy och serietidni­ngsartat.

Jesper Lundqvist har skrivit elva böcker, varav nio för yngre läsare. Genombrott­et kom 2012 med ”Kivi och Monsterhun­d”, som var den första svenska barnboken med hen som pronomen.

Den gav både uppmärksam­het och Hallands Nyheters kulturstip­endium. Närmast före ”Familjejak­ten” kom ”Rädslorna”, på Speja i stället för Olika förlag.

Boken är inspirerad av låten med samma namn och inleds med dess två första textrader: ”Jag är så trött på rädslorna. De bara bor hos mig gratis och stökar ner”.

Låten ”Rädslorna” finns på ”Skaka liv” (2016) av Lars Henrik Andersson, från indiepopba­nden Komeda och Ray Wonder, som Jesper lärde känna när han jobbade på skivbolage­t Nons i Umeå och senare gjorde barnradio ihop med i Malmö.

– Jag både skrattade och grät när jag var ute och joggade och höra demoversio­ner av hans låtar. Mitt kreativa flöde öppnades och ”Rädslorna” skrev jag på några timmar, under två dagar. Det var första gången

jag inte skrev på rim och min fru Emma tyckte att det var min bästa barnbok, berättar Jesper.

Förlaget väntade in den eftertrakt­ade och upptagne Marcus-gunnar Pettersson, som även har illustrera­t Jesper bok ”Vi letar skatt”.

– Ja, och i den är ju Lasse Diding med och nu blev huvudperso­nen lik Lars Henrik Andersson, fast med mörkare hudfärg. Jag älskar hur han har tecknat figurerna Ängslan, Ilskan och Frysan.

Jesper Lundqvist har dessutom börjat arbeta med programmet Radioapan igen, och har nu sammanlagt skrivit över 200 sångtexter.

På bokfronten väntar närmast den tredje delen av hans fantasyser­ie för nio- till tolvåringa­r, ”Ängeln på spökskolan”, som enligt planeringe­n släpps i höst.

 ?? Bild: Martin Erlandsson ?? Dagsåsbon Jesper Lundqvists dikter om bland annat människor och möten skrevs under hans meditativa andningsöv­ningar och har använts i samband med ljudavslap­pningar med gong.
Bild: Martin Erlandsson Dagsåsbon Jesper Lundqvists dikter om bland annat människor och möten skrevs under hans meditativa andningsöv­ningar och har använts i samband med ljudavslap­pningar med gong.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden