Hallandsposten

Stor Banksy-utställnin­g kommer till Göteborg

Närmare hundra verk av den mytomspunn­e gatukonstn­ären Banksy visas i Göteborg med start den 11 maj. – Det är en makalös utställnin­g, menar curatorn Steve Lazarides.

- Johan Lindqvist

Det är Galleri Fredstan i centrala Göteborg som gör rum för närmare hundra konstverk av den brittiske, mystiske och mytomspunn­e konstnären Banksy. Curator för utställnin­gen, som öppnar den 11 maj, är Steve Lazarides, Banksys dokumentär­fotograf och mångårige gallerist.

– Det är en makalös utställnin­g. Publiken har inte tidigare haft möjlighet att se så många välkända verk på en och samma plats. Han är i mitt tycke den mest kraftfulla konstnären i sin generation, menar Steve Lazarides.

Verken som visas i Göteborg omfattar måleri på duk, skulpturer och litografie­r inhämtade från såväl privata samlare som institutio­ner och museer runtom i världen. Mycket kommer att kännas igen, bland annat en variant på den närmast ikoniska ”Girl with balloon”.

Inget av verken, om nu någon av besökarna skulle drabbas av feeling att få kreditkort­et att glöda, är till salu. Utställnin­gen, som heter The Art of Banksy, är inte auktoriser­ad av konstnären.

– Det är viktigt för oss att det är Steve som är curator, det borgar för för kvalitet. Han är en av få människor som har en nära relation till Banksy, dessutom upplever jag honom som en ödmjuk person som har många härliga stories att bidra med, säger Stefan Papangelis, producent för utställnin­gen liksom för de tidigare satsningar­na på Galleri Fredstan.

Tidigare har man visat en stor, privat samling av Louis Vuitton-väskor och nu senast har lokalerna använts till en Titanic-utställnin­g som i skrivande stund lockat 90000 besökare.

– Nu känns det helt rätt med Banksy. Hen har kontrovers­iellt budskap som ligger rätt i tiden och är omgiven av en kittlande mystik. Just den här utställnin­gen är en produkt vi tittat på sedan några år tillbaka, säger Stefan Papangelis.

Banksy-utställnin­gen som kommer till Göteborg har tidigare varit i bland annat Miami och Toronto. När den stänger ned på Fredstan den 25 augusti ska den skeppas vidare till Australien.

 ?? Bild: Steve Lazarides ?? Verket Pissing copper.
Bild: Steve Lazarides Verket Pissing copper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden