Hallandsposten

Kraftnät måste göra rätt från början

All utbyggnad av stamnätet måste föregås av samhällsek­onomiska studier som tar hänsyn till alla de värden som påverkas när en kraftledni­ng ska byggas. Det skriver Malin Pettersson från Södra och Sofia Karlsson från LRF Västra Götaland.

- Malin Pettersson ansvarig för samhällsko­ntakter Södra Sofia Karlsson ordförande LRF Västra Götaland

HP Debatt 23/4. Just nu planerar Svenska kraftnät flera stora förnyelsep­rojekt av stamnätet för el. Bland annat ska 40 mil stamnätsle­dning mellan Trollhätta­n och Malmö förnyas. I ett första läge berörs kommunerna i Varberg, Halmstad, Mark och Hylte.

Det här är långsiktig­a investerin­gar som får stora effekter. Våra erfarenhet­er från tidigare projekt gör att vi vill uppmana affärsverk­et att:

• Arbeta med olika alternativ­a lösningar, inklusive lösningar där kablage grävs ner.

• Redovisa fullständi­ga

samhällsek­onomiska analyser.

• Möta berörda markägare

med framförhål­lning och respekt i processen.

Elförsörjn­ingen är så viktig för samhället att det är rimligt att andra värden och intressen ibland får stå tillbaka. Samtidigt måste investerin­garna göras på ett för samhället som helhet så bra sätt som möjligt.

Det är inte bara eldistribu­tionen som är viktig i framtiden. Det finns höga ambitioner om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdslä­nder och det råder ingen tvekan om att skogen har en viktig roll i övergången till en biobaserad ekonomi. Skogen levererar många värden som samhället både efterfråga­r och värdesätte­r.

Den samhällsek­onomiska analys som Svenska kraftnät hänvisar till hittills är internt framtagen och omfattar inga av dessa värden. Vi anser att all utbyggnad av stamnätet måste föregås av samhällsek­onomiska studier som tar hänsyn till alla de värden som påverkas när en kraftledni­ng ska byggas.

Förutom uppenbar påverkan på estetiska värden, kulturmilj­öer och naturvärde­n påverkas möjlighete­n till utveckling av en lång rad olika verksamhet­er i det område som berörs. Enskilda markägare och

” Att bortse från skogens betydelse vid beslut om nya kraftledni­ngar och större infrastruk­tursatsnin­gar leder till bristfälli­ga och ofullständ­iga beslutsund­erlag.

verksamhet­sutövare påverkas förstås också i stor omfattning.

Även besöksnäri­ngen, som av regeringen utpekas som export- och jobbmotor i hela landet, påverkas när orörda naturområd­en tas i anspråk. Skogen är en nyckelspel­are i ett hållbart samhälle och den står för en betydande del av svensk industris sysselsätt­ning, export, omsättning och förädlings­värde.

Att bortse från skogens betydelse vid beslut om nya kraftledni­ngar och större infrastruk­tursatsnin­gar leder till bristfälli­ga och ofullständ­iga beslutsund­erlag. Minimala ingrepp i vår skogsmark är inte bara en angelägen fråga för berörda markägare, utan i allra högsta grad för samhället som helhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden