Hallandsposten

Nu har nya Gamletulls­bron lyfts på plats

Centrum: För en månad sedan lyftes den gamla bron bort. På fredagen var den nya på plats. Tvillingar­na Eva och Lena Bengtsson och många andra Halmstadbo­r har följt bygget av den nya Gamletulls­bron från första dagen.

- Elvedin Basic eb@hallandspo­sten.se 010-471 51 07

– Jag är jätteimpon­erad över dem som har arbetat med den här bron, säger Eva Bengtsson.

Och det är hon inte ensam om – det var en hel del nyfikna åskådare som tittade förbi Stadsbibli­oteket i Halmstad på fredagen för att se den nya Gamletulls­bron. Redan i början av veckan var en stor kran på plats och i slutet av veckan började byggjobbar­na att pussla ihop de första bitarna vid Hamngatan. På fredagen lyftes den sista delen på plats.

– Vi lyckades få dit bron en timme före vår tidsplan – så det har gått som tåget, säger Ulf Frändeland, biträdande projektled­are för bromonteri­ngen.

Blåsten gjorde att brodelarna vinglade en del i luften innan byggjobbar­na lyckades få den sista sektionen på rätt plats.

Den närmaste tiden kommer sektionern­a att skarvas ihop och sedan ska trädetalje­r, belysning och mycket annat monteras på bron. När kommer det vara möjligt att använda bron igen?

– Den 15 november är det invigning och då kommer allt att stå klart, säger Ulf Frändeland.

Bland åskådarna som följde lyftet vid Filtparken stod tvillingar­na Eva och Lena Bengtsson. De berättar att de såg när bron eldhärjade­s natten till 2018 – från sin balkong på Hamngatan.

Sedan dess har de haft koll på vad som händer med Gamletulls­bron.

– Jag bor ju rakt över Nissan på Hamngatan och har följt arbetet. Det har varit väldigt underhålla­nde och jag är jätteimpon­erad över alla som har arbetat med bron, säger Eva Bengtsson.

Systern Lena fyller i:

– Jag sitter mycket på biblioteke­t och där har jag sett och följt arbetet av den nya bron. Vi har följt det här så pass nära att vi nästan har blivit kompisar med byggarbeta­rna.

” Jag bor ju rakt över Nissan på Hamngatan och har följt arbetet.

Lena Bengtsson

 ?? Bild: Elvedin Basic ?? Vinden hindrade inte arbetet med att lyfta bron till rätta.
Bild: Elvedin Basic Vinden hindrade inte arbetet med att lyfta bron till rätta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden