Hallandsposten

Viktor Ax löser upp gamla knutar

- Hiphop Viktor Ax Epilepsi (Playground) Johan Lindqvist

Uppsala-producente­n Viktor Axberg tar nya tag efter att ha pressat sig själv genom ett tolvstegsp­rogram för att bli av med sitt missbruk. Han har uppenbarli­gen varit långt ned i skiten och därmed på god väg att knarka bort en lovande karriär där han redan hunnit med en lång rad svenska projekt samt inte minst ett samarbete med Eminem.

Den här plattan är tänkt som en nystart. Backad och pushad av kompisen Ken Ring, den ende som till slut ville veta av honom, har Viktor Ax lyckats göra musik av sina erfarenhet­er. Plattan hålls ihop av ett tydligt tema. Musikalisk­t är det i alla fall ibland bra tryck, lyssna exempelvis på den drivna ”Soprano” där rapparen Rozh Shamal lägger en vers.

Rozh sköts till döds i Blackeberg i somras, en tragedi som visar att det finns en brutal verklighet bakom det till synes eviga, tröttsamma kaxandet om kriminalit­et och knarkaffär­er som får alldeles för mycket plats.

Mer givande då när Viktor hyllar sin bortgångne far i pampiga, sakrala ”Requiem för pappa” eller när han blottar sig i ”Försök andas”.

Viktor Axberg säger att musiken är hans terapi. Skivan är definitivt inget mästerverk, snarare ett verktyg för att lösa upp gamla knutar. Som lyssnare blir det dock lite tjatigt att höra Axbergs utläggning­ar om diagnoser, motgångar och löften om nytt liv.

Viktor Ax är bevisligen en begåvad producent. ”Epilepsi” utgör förhoppnin­gsvis en slutpunkt för allt det destruktiv­a så att han kan bruka allvar med sin talang.

 ?? Bild: Angelica Klang ??
Bild: Angelica Klang
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden