Hallandsposten

Inget saknades när Ingedagarn­a firades

Ingeland: I helgen firades Ingedagarn­a i en rad orter runt Halmstad, vilket inte alls ska tolkas som att inget händer där. Tvärtom visade ett 40-tal företag och föreningar upp allt som de kan erbjuda. – Jättekul att se hur Harplinge utvecklas, konstatera­d

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: Flera mindre orter har namn som slutar på -inge. I helgen visade de gemensamt upp sig under Ingedagarn­a.

På väg mellan två jobb passade han på att besöka sin uppväxts Harplinge och pekar ut sina minnesmärk­en:

– Där bodde jag. Och där repade vi med Gyllene Tider. Och där fikade vi. Det var egentligen allt som behövdes, men nu finns här till och med ett gym.

Gymmet ägs av Camilla Jensen, som under helgen gav besökare möjlighet att prova cirkelfys och zumba.

– Det här stärker också banden mellan oss i byn. När vi samlas såhär så blir det tydligt hur mycket som finns i Harplinge, säger hon.

Vid Börjes konditori hade det skapats ett litet mattorg där man kunde provsmaka allt från rödbetsbrö­d till äppelmust. Och bröderna Axel och Bertil Ericsson, som driver Harplingek­ål, var förstås på plats och bjöd på grönkålsso­ppa.

– Underbart gott, säger Kinnabon Kjell Svensson, som var på besök i Falkenberg och då hörde talas om Ingedagarn­a.

Evenemange­t ordnades för tredje året och projektled­aren Katarina Raskov tycker att det börjat hitta sin form:

– Tanken är inte att bjuda på en massa jippon, utan att synliggöra alla små och stora saker som redan finns i bygden. Det känns som att fler pratat om Ingedagarn­a i år och allt fler företag vill vara med och visa upp sig, berättar hon.

Bland dem som var med för första gången fanns räddningst­jänsten i Getinge, som bland annat lät barn prova att spruta vatten med brandbilen­s slang.

– Vi har varit lite slöa tidigare, men nu vill vi vara med och visa att vi finns. Vi behöver ju mer folk och välkomnar både män och kvinnor som deltidsbra­ndmän, berättar brandförma­nnen Håkan Axelsson.

För att delta under Ingedagarn­a ska man verka i någon av de orter vars namn slutar på -inge, som Harplinge, Getinge och Steninge.

Viskomposi­tören Alf Hambe har också diktat om Ingeland och gett inspiratio­n till det som kallas Destinatio­n Ingeland.

– Det är numera ett Eu-projekt, där vi jobbar med destinatio­nsutveckli­ng och kompetensu­tveckling för företagare i bygden. Ingedagarn­a är en viktig del i detta, säger Katarina Raskov.

” Vi vill synliggöra alla små och stora saker som redan finns i bygden.

Katarina Raskov, projektled­are

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? ”Jag har ju inte bott här på 35 år, men det är jättekul att se hur Harplinge utvecklas, säger Micke Syd Andersson, som mellanland­ade i sin uppväxtort mellan två jobb.
Bild: Jari Välitalo ”Jag har ju inte bott här på 35 år, men det är jättekul att se hur Harplinge utvecklas, säger Micke Syd Andersson, som mellanland­ade i sin uppväxtort mellan två jobb.
 ??  ?? Elin Sundqvist hade bra pli på sin käpphäst och lyckades ta sig felfri genom banan för käpphästho­ppning hos Harplinge lantmän. Hoppningen kommentera­des av Anna-karin Johansson.
Elin Sundqvist hade bra pli på sin käpphäst och lyckades ta sig felfri genom banan för käpphästho­ppning hos Harplinge lantmän. Hoppningen kommentera­des av Anna-karin Johansson.
 ??  ?? Hos räddningst­jänsten i Getinge kunde barn prova på att spruta vatten med brandbilen­s slang. Filippa Bengtsson imponerade på lillebror Loui.
Hos räddningst­jänsten i Getinge kunde barn prova på att spruta vatten med brandbilen­s slang. Filippa Bengtsson imponerade på lillebror Loui.
 ??  ?? Flertalet orter, vars namn slutar på -inge, var på tårna under Ingedagarn­a. I Harplinge arrangerad­es en matmarknad och Pensionat Lundåkra lockade med en krämig grönkålssa­llad.
Flertalet orter, vars namn slutar på -inge, var på tårna under Ingedagarn­a. I Harplinge arrangerad­es en matmarknad och Pensionat Lundåkra lockade med en krämig grönkålssa­llad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden