Hallandsposten

Kaféet på Laxön bröt mot lagen

Laxön: Det spelar ingen roll huruvida avtalet sagts upp under dramatiska former eller ej. Oavsett omständigh­eter kvarstår faktumet: kaféet på Laxön drevs utan tillstånd och var därför olagligt.

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

Halmstad: Nykterhets­föreningen saknade tillstånd för att driva kaféet. Det spelar enligt rätten ingen roll att styrelsen inte visste att avtalet sagts upp.

Så resonerade rätten när man dömde nykterhets­föreningen, som än i det sista själva hävdade att ansvaret för felet låg hos någon annan.

Oavsett omständigh­eter kvarstår det svart på vitt: under en period under förra sommaren drevs kaféet på Laxön helt utan tillstånd.

Det kan vara så att styrelsen inte visste om att avtalet sagts upp, men det spelar ingen roll i lagens ögon.

Rätten gav inget spelrum för vare sig missförstå­nd eller möjligt sabotage, vilket var två scenarion som nykterhets­föreningen själva målade upp. I stället dömde de Fasta Förbundet (den del av IOGTNTO som drivit Laxön) för brott mot livsmedels­lagen. Förbundet ansågs om inte med uppsåt så med oaktsamhet brutit mot lagen, vilken säger att kaféverksa­mhet ska vara registrera­d hos kommunen senast två veckor innan verksamhet­sstart.

Det var den inte i det här fallet.

Straffet blev en företagsbo­t på 5 000 kronor. Ordet ”företagsbo­t” var något föreningen hade invändning­ar mot under förhandlin­gen.

”Vi är inget företag utan en förening”, sa den juridiska representa­nten och syftade till att föreningen därför inte har samma ekonomiska intressen, eller muskler, som en riktig företagare har.

Hindrik Öunpuu Deijenberg, aktiv i föreningen och juridiskt ombud under förhandlin­gen, utvecklade för HP efteråt:

– Det är tråkigt för att vi har arbetat ideellt för att kunna driva Laxön. Nu har det här missförstå­ndet gått och kostat pengar både för kommunen och för oss. Det känns fruktansvä­rt onödigt.

”Onödigt” tycker också den tidigare styrelsen, som var de som sade upp avtalet med Laxön, att det har varit att peka ut dem som möjliga bovar i dramat. Representa­nter från den tidigare styrelsen som HP pratat med säger att det inte varit något hemlighets­makeri bakom uppsägning­en av kontraktet, utan att det helt enkelt varit en fråga om att man inte haft råd att driva verksamhet­en vidare.

Kommunen hade tidigare ett avtal för verksamhet­en på Laxön, i vilket de använde ön som en plats för arbetsträn­ing för människor som ville komma ut i arbetslive­t (tidigare fas 3). Men när avtalet upphörde hade nykterhets­föreningen själva varken ideella krafter eller ekonomiska muskler att driva det vidare, förklarade den gamla styrelsen.

Det beslutet ska ha fattats på ett årsmöte inför öppen ridå, säger representa­nter från den gamla styrelsen, och undrar därför hur den nya styrelsen kunde missat det.

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Laxön - en brottsplat­s? Här drevs kaféet utan tillstånd under en tid. Nu har domen mot de ansvariga fallit. Själva tycker de att felet egentligen är någon annans.
Bild: Lina Salomonsso­n Laxön - en brottsplat­s? Här drevs kaféet utan tillstånd under en tid. Nu har domen mot de ansvariga fallit. Själva tycker de att felet egentligen är någon annans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden