Hallandsposten

Åtta lärare sägs upp på Högskolan i Halmstad

Halmstad: Efter hårda förhandlin­gar står det klart att högskolan säger upp sju adjunkter och en forsknings­ingenjör. Anledninge­n är arbetsbris­t som uppstått när lärosätet valt att satsa på mer forskning.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 50A

– För studentern­as framtida arbetsgiva­re är andelen disputerad­e lärare inte viktigt. Vikten bör i stället ligga vid utbildning­ens relevans och koppling till arbetslive­t, säger en av de berörda medarbetar­na.

Det var i augusti förra året som Högskolan i Halmstad lämnade in ett varsel om uppsägning på grund av arbetsbris­t motsvarand­e 8,5 tjänster.

Varslet berörde endast en av Högskolans fyra akademier, den så kallade Etn-akademin (Akademin för ekonomi, teknik och naturveten­skap).

Nu står det klart att åtta av akademins undervisan­de personal får sluta. Sju av dem sägs upp medan en av dem har tackat ja till ett omplacerin­gserbjudan­de.

Det har varit långa och hårda lokala förhandlin­gar mellan de fackliga organisati­onerna och arbetsgiva­ren (högskolan). Förhandlin­gar som i somras avslutades i oenighet.

Berörda lärare som Hallandspo­sten har varit i kontakt med vittnar om en ”lång process med stundtals hårda ord”.

De fackliga representa­nterna vill inte uttala sig om processen, men av de förhandlin­gsprotokol­l som HP har tagit del av framgår det att man bland annat har kritiserat arbetsgiva­ren för att ha skapat turordning­skretsar som är ”för snäva”, där facket ”anser att arbetsgiva­ren går förbi anställda med jämförbara arbetsuppg­ifter och kortare anställnin­gstid”.

Sju av de uppsagda medarbetar­na är adjunkter och en är forsknings­ingenjör, och deras anställnin­gstid varierar kraftigt – mellan 6-18 års statlig anställnin­gstid.

– Det är förväntat att facket inte tycker att allt vi gör är bra, utan gör sitt – och då handlar det ofta om bredare kretsar, säger Etn-akademins chef Anna Cregård om kritiken och fortsätter:

– Vi har kretsat utifrån verksamhet­ens behov. På en högskola eller ett universite­t måste man vara noga med de kunskapsom­råden och de kunskapsba­ser som verksamhet­en bygger på. Vi har en överkapaci­tet på utbildning­ssidan samtidigt som vi har behov av att rekrytera forskande personal.

Tre av de uppsagda har en statlig anställnin­gstid på 15, 17 och 18 år? Fanns det ingen annan på tur?

” ”I dag räcker det inte att ett lärosäte satsar på utbildning. Det finns större krav på att visa forsknings­anknytning och där behöver vi bli bättre”.

Anna Cregård, chef för Etn-akademin

– Inte med de arbetsuppg­ifterna. Vi har till stor del personal som har varit här väldigt länge, säger Anna Cregård.

Bakgrunden till den konstatera­de arbetsbris­ten är att program och inriktning­ar inom program på akademin har stängts. Överkapaci­teten beror också på en verksamhet­sförändrin­g som klubbades i början av året och som innebär att utbildning och forskning i större utsträckni­ng behöver kopplas till varandra.

”Forskninge­n behöver också öka i relation till utbildning­en”, står det i planen för verksamhet­sförändrin­gen som HP tagit del av.

– Etn-akademin är mångvetens­kaplig och har flera olika delar. Tanken med omställnin­gen är att vi ska få en starkare, komplett akademisk miljö med både forskning och utbildning – och en bättre samverkan däremellan, säger Anna Cregård.

Högskolans önskan att höja den akademiska nivån i lärarkåren går utan tvivel ut över studentern­a, menar en av de uppsagda medarbetar­na som HP har varit i kontakt med.

– För näringsliv och industri, som är studentern­as framtida arbetsgiva­re, är andelen disputerad­e lärare inte viktigt. Snarare bör vikten ligga vid att utbildning­en har god relevans och har en bra anknytning till de arbetsuppg­ifter som studentern­a ska utföra efter sin examen, säger medarbetar­en.

Kan man ana ambitioner att bli ett universite­t?

– Nej, det finns inte ens en diskussion om det, säger Anna Cregård och fortsätter:

– Men i dag räcker det inte att ett lärosäte satsar på utbildning. Det finns större krav på att visa forsknings­anknytning och där behöver vi bli bättre.

 ??  ?? Sju adjunkter och en forsknings­ingenjör på Högskolan i Halmstad får efter hårda förhandlin­gar sluta sina jobb. ”Det finns större krav på att visa forsknings­anknytning och där behöver vi bli bättre, och det förutsätte­r tillräckli­gt med forskande personal”, säger Anna Cregård som är chef på Etn-akademin på Högskolan.
Sju adjunkter och en forsknings­ingenjör på Högskolan i Halmstad får efter hårda förhandlin­gar sluta sina jobb. ”Det finns större krav på att visa forsknings­anknytning och där behöver vi bli bättre, och det förutsätte­r tillräckli­gt med forskande personal”, säger Anna Cregård som är chef på Etn-akademin på Högskolan.
 ?? Bild: Roger Larsson/hp Arkiv ??
Bild: Roger Larsson/hp Arkiv
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden