Hallandsposten

32 lägenheter finns i planerna för ödetomten

Laholm: Höstens första konstnär på Stadshusga­lleriet samlar inspiratio­n i Botaniska trädgården i Göteborg.

- Evelina Gunnarsson

– Det är inte botaniska illustrati­oner. Jag försöker fånga något utöver det vanliga och twista till det botaniska lite, säger göteborgar­en Nina Nilsson som ställer ut i Laholm för första gången.

Hennes stora växtintres­se sträcker sig långt tillbaka. Hon har länge arbetat på en trädgårdsu­tbildning vid Göteborgs universite­t där fokus låg på att lära sig växter, deras form och färg.

– Sedan började jag jobba i Botaniska trädgården i Göteborg. Där fanns en perennraba­tt som jag plockade inspiratio­n från, säger hon och visar upp tavlor föreställa­ndes en smörboll och kejsarkron­or.

Nina Nilsson arbetar inte med växter som tidigare, men går fortfarand­e till botaniska trädgården för att fångas av växterna. Att måla av dem precis som de ser ut finner hon däremot ingen anledning till.

– Då kan man likaså gå ut och titta på växterna eller så finns det skickliga botaniska illustratö­rer. Jag vill hitta ett uttryck som inspirerar, fångar mitt intresse och gör att jag vill gå vidare.

1971 började hon måla på allvar. Under tiden har det förekommit mer än bara växter i motiven. Djur och landskapsm­otiv är också vanligt förekomman­de.

Vad vill du att laholmarna ska ta med sig härifrån?

– Att man kan se växter på det här sättet. Man tänker sig att en smörboll är gul men innehållet är så mycket mer, som rosa och brunt. De som kommer hit ska få något utöver det vanliga.

Utställnin­gen hänger till och med den 19 oktober.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Kejsarkron­an och dess tofs har gett Nina Nilsson inspiratio­n till flera olika tavlor.
Bild: Evelina Gunnarsson Kejsarkron­an och dess tofs har gett Nina Nilsson inspiratio­n till flera olika tavlor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden