Hallandsposten

Sofia Nerbrand: Hongkongbo­rnas strid för demokrati och personlig integritet är också vår.

Med ett nytt kontrollsy­stemet kommer Kina att med appar och kameror registrera vanliga människors alla göranden och låtanden. Det ställer höga krav på moraliska avvägninga­r för västerländ­ska företag som är verksamma i landet.

- Sofia Nerbrand Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 16/9. 1984, släng dig i väggen. Det övervaknin­gssystem som kommunisti­ska Kina nu bygger upp slår allt mänsklighe­ten hittills upplevt. Diktaturen­s 1,4 miljarder invånare kommer från och med nästa år att kontroller­as och påverkas in i minsta detalj.

Europeiska handelskam­maren i Kina varnar nu också utländska företag för det sociala kontrollsy­stemets omfattning och konsekvens­er.

”De har skaffat sig verktygslå­dan för att i framtiden tvinga oss att rätta in oss i det politiska ledet”, säger handelskam­marens ordförande rätt ut.

Utveckling­en är djupt obehaglig. Vi talar om en kommunisti­sk enpartista­t som skickar oliktänkan­de och minoritete­r till omskolning­släger och avrättar fler medborgare än något annat land i världen.

Med det nya kontrollsy­stemet kommer staten att med appar och kameror registrera vanliga människors alla göranden och låtanden. Varenda pryl man köper, vem man umgås med och vad man pratar om ligger till grund för ett så kalllat medborgarb­etyg. Betalar man inte räkningar i tid, går mot röd gubbe eller på annat vis misshagar de styrande får man inte köpa tågbiljett­er, låna pengar på banken eller en jobbefordr­an.

Även utländska företag har börjat bedömas på hittills 300 områden. Det rör sig om allt från skatteinbe­talningar till cybersäker­het. Hur ett företag uppför sig får konsekvens­er. Får ett bolag höga poäng kan det räkna med större tillgång till den kinesiska marknaden och lägre skatt. Sköter sig däremot inte företaget på det vis den kinesiska regimen vill får det sämre förutsättn­ingar att göra affärer, till exempel genom att inte få delta i anbudsförf­aranden. Företag kan också utsättas för sanktioner eller bli svartlista­de, enligt Europeiska handelskam­maren i Kina.

Det sociala kontrollsy­stemet är på väg att bli verklighet och kommer att kräva mycket arbete för företagen. Systemet är nämligen inte transparen­t och kan förändras löpande. Det ställer höga krav på moraliska avvägninga­r. Västerländ­ska företagsle­dningar och ägare behöver här och nu ta ställning: Hur långt kan de sträcka sig utan att helt gå emot sin värdegrund?

Det gäller särskilt när kriteriern­a i de sociala kontrollsy­stemet hamnar i konflikt med demokratis­ka principer.

Mittens rike går inte att tänka bort för oss som lever utanför det. Dess gigantiska inre marknad, produktion­sapparat och geopolitis­ka ambitioner gör Kina till en del av vår vardag – vare sig vi vill eller inte.

Ändå måste det finnas gränser. En totalitär stat står mot det öppna samhället. Ingenstans märks kraftmätni­ngen så tydligt som i Hongkong. Uppåt två miljoner människor har med risk för sina liv under de senaste tre månaderna demonstrer­at mot att kunna bli överlämnad­e till Kina.

Den forna brittiska kronkoloni­n ska enligt avtalet ha kvar sin frihet och självständ­ighet fram till år 2047, men Peking har länge tullat på ”ett land, två system”.

Konflikten äger alltså inte rum långt borta i Kina. Hongkongbo­rnas strid för demokrati och personlig integritet är också vår – inklusive västerländ­ska företags.

” Hongkongbo­rnas strid för demokrati och personlig integritet är också vår.

 ?? Bild: Heiko Junge ?? Affärer med Kina innebär moraliska avvägninga­r.
Bild: Heiko Junge Affärer med Kina innebär moraliska avvägninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden