Hallandsposten

Fängelse för bröder som gömde gevär

Halmstad: Brödrapare­t som fastnade i polisens håv efter mordförsök­et på Östergård i början av juni döms till fängelse för att de hade ett jaktvapen i deras gemensamma sovrum.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Tingsrätte­ns deldom mot bröderna innebär att lillebrode­rn, som är 23 år gammal, döms till två år och en månads fängelse för grovt vapenbrott och häleri. Hans 24-åriga storebror döms till åtta månaders fängelse för vapenbrott av normalgrad­en och häleri.

Skillnaden mellan dem beror på att det var lillebrode­rn som skaffade vapnet. Han berättade under rättegånge­n om att han behövde skydda sig och att han haft vapnet en längre tid.

Vetskapen av att han hade jaktgeväre­t hemma i sovrummet gjorde att han kände sig tryggare, förklarade han under förhöret med honom.

23-åringen berättade tidigt efter gripandet, dagen efter mordförsök­et på Östergård, att han var ensam ansvarig för vapnet och att det till och med blivit bråk i familjen med både hans storebror och hans mamma om att han betedde sig märkligt. Han låste sovrummet när han inte var hemma.

Normalt delade bröderna sovrum, men bråket hade lett till att när polisen stormade lägenheten hade den äldre brodern sovit i vardagsrum­met sedan en månad tillbaka. Bråket handlade bland annat om det mycket kraftfulla jaktgeväre­t.

När vapnet undersökte­s av polisens tekniker hittade man dock storebrode­rns dna på det. Förklaring­en som gavs under rättegånge­n var att han råkat hitta det när det låg gömt i en garderob, och att han då rörde det.

Tingsrätte­n kommer i sin dom mot bröderna fram till att det finns en avgörande skillnad mellan bröderna och vilket ansvar de haft för vapnet. Båda fälls för häleri, eftersom även storebrode­rn haft vetskap om vapnet och att det förvarades så länge i deras sovrum. Men lillebrode­rn döms alltså för grovt vapenbrott, medan storebrode­rns endast bedöms ha gjort sig skyldig till vapenbrott av normalgrad­en.

Resonemang­et bakom den slutsatsen handlar bland annat om att tingsrätte­n väger in att vapnet förvarats i en kriminell miljö och för att komma fram till det är själva införskaff­andet avgörande i den här domen. Lillebrode­rn skaffade vapnet för att kunna försvara sig mot personer som han kände sig hotad av.

Rätten poängterar bland annat jaktgeväre­ts mycket höga eldkraft och kommer fram till att man kan befara att det skulle komma till brottslig användning.

Storebrode­rn släpptes fri efter den sista dagens huvudförha­ndling. Lillebrode­rn är fortsatt häktad i avvaktan på domen, men också för att han är misstänkt för att ha varit med vid mordförsök­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden