Hallandsposten

Inte en handgranat som exploderad­e i Ullared

Halland: Det var ingen handgranat som detonerade under en bil i Ullared i somras. Mycket talar för att det var en hemmagjord sprängladd­ning.

- Pär Lindqvist

Natten till den 11 juli i somras fick polisen flera samtal från ett bostadsomr­åde i Ullared. Personer hade hört en kraftig smäll. Det visade sig att det handlade om en större explosion under en bil som stod parkerad utanför en bostad. Både bilen och en husbil som stod bredvid, fick ordentliga skador.

Det har spekulerat­s om det var en handgranat som detonerat. Men det avvisar nu Lars-gunnar Perlinger, biträdande chef på avdelninge­n grova brott på polisen.

– Nej, handgranat tror vi inte att det är. Det verkar vara något hemmagjort och den som gjort det här verkar veta vad den gör. Det är någon med kunskap som gjort det här, säger han.

Det mesta tyder alltså på att det rör sig om en hemmagjord sprängladd­ning alternativ­t bomb. Vad som ligger bakom attentatet vill inte polisens utredare gå in på.

– Vi har våra spekulatio­ner och tankar men det är inget vi vill kommentera till media.

Inlednings­vis var det en intensiv utredning där polisen bland annat gjort 64 olika förhör genom dörrknackn­ing och tips. Men förutom den kraftiga smällen finns det sparsamt med uppgifter som pekar mot någon misstänkt gärningsma­n.

– Vi har inga misstänkta och utsikterna ser inte sådär jätteljusa ut, erkänner Perlinger.

– När det är så här avancerat, så misstänker jag mer än en gärningsma­n, det är mina egna misstankar i alla fall.

Då polisen inte har några spår eller andra heta uppgifter att gå på ligger utredninge­n på vänt i dagsläget.

– Vi måste prioritera andra utredninga­r där det finns häktade och frihetsber­övade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden