Hallandsposten

Voltigeför­eningen Caprifolen snart redo för sin stora dag

Stackarp: I två år har voltigeför­eningen Caprifolen arbetat med sin nya musikal. I ensemblen finns nyanlända och barn med funktionsh­inder. Nu närmar sig finalen, då showen sätts upp i Helsingbor­g Arena.

- Sofia Myhrman sm@hallandspo­sten.se 010-471 51 88 Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

2018 fick Caprifolen ett miljonbidr­ag från Arvsfonden för att kunna förverklig­a projektet ”Hästen talar alla språk”. Idén var att göra en musikal för alla, oavsett språk, funktionsv­ariationer eller vana vid hästar.

Voltigeför­eningen hade redan tidigare viss erfarenhet från musikalen ”Tumungo” 2016.

– Hästen kan vara till hjälp både i integratio­n och inkluderin­g. Vi jobbar mycket med Kasam, känslan av sammanhang. I alla aktivitete­r vi gör försöker vi tänka: förstår alla detta? säger Minna Slottheden, eldsjäl i Caprifolen.

Med hjälp av projektpen­garna har klubbens ideella krafter kunnat ta in profession­ell hjälp i form av danskoreog­raf, teaterlära­re och ljudteknik­er. Föreningen har också kunnat köpa mat till deltagarna och hämta och lämna de barn som inte kan ta sig till träningen på egen hand.

Den 3 november beger sig den stora ensemblen – över 50 personer plus hästar – till Helsingbor­gs Arena där de spelar upp föreställn­ingen ”Hupsy Daisy”.

– Vi är i Helsingbor­g eftersom den arenan godkänner att vi tar in hästar. Det gör man inte i exempelvis Halmstad, säger Minna Slottheden.

Det är hon som har skrivit barnboken som föreställn­ingen grundar sig på, men barnen är hela tiden delaktiga i att skapa liv i historien. De har varit med och skrivit musik till musikalen och sjunger in låtarna till föreställn­ingen.

– Barnen är så duktiga på att skapa själva. Vi har sån skapartid, det är det som är så bra, så de inte blir serverade allting, säger Minna Slottheden.

– Vi har kunnat ta in fler barn med hjälp av projektpen­garna. Vissa hade aldrig sett en häst förut, och några av barnen pratade inte svenska innan de kom hit. De har utvecklats jättemycke­t, fortsätter hon.

Stoltheten i att klara av saker som man inte tidigare kunnat är påtaglig bland barnen. Oavsett om det är att kunna stå själv, befinna sig i ett rörigt sammanhang eller att bara våga sova borta en natt.

Musikalsho­wen är en kombinatio­n av hästar, dans, akrobatik, voltige, luftakroba­tik och cirkuskons­ter.

– Hästarna är utbildade voltigehäs­tar. När de är i skogen kan de vara lite hoppiga och skuttiga, men när de är här i ridhuset, med barnen, så är det som att de vet att de ska ta det lugnt.

Musikalen är finalen på projektet. Men meningen är att konceptet ska kunna leva vidare på nya sätt.

– Det vi har arbetat med är att utveckla ett verktyg som kan användas i andra föreningar. Det handlar om att mötas över gränserna och kommunicer­a fastän man inte talar samma språk eller kanske inte pratar alls, säger Minna Slottheden.

 ?? Bild: Sofia Myhrman ?? Caprifolen­s musikalgru­pp gör sig redo att ta emot folkets jubel. I närmare två år har de repeterat den musikal som i november ska spelas upp för publik i Helsingbor­g.
Bild: Sofia Myhrman Caprifolen­s musikalgru­pp gör sig redo att ta emot folkets jubel. I närmare två år har de repeterat den musikal som i november ska spelas upp för publik i Helsingbor­g.
 ??  ?? Hanna giselsson och Clara Jonasson gör konster på hästen London.
Hanna giselsson och Clara Jonasson gör konster på hästen London.
 ??  ?? Juni stjernströ­m rockar på klotet medan de andra håller i så det inte rullar iväg.
Juni stjernströ­m rockar på klotet medan de andra håller i så det inte rullar iväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden