Hallandsposten

Beqaj vill bygga radhus på ödetomten i Sofiero

Laholm: Byggaren och markägaren Sali Beqaj vill bygga bostäder på den stora ödetomten på Sofiero. 32 lägenheter i åtta tvåplanshu­s. – Det är den sista centrala tomten som finns i Laholm, säger Sali Beqaj.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Tomten på Kristianst­adsvägen hade legat för fäfot i många år när byggaren Sali Beqaj köpte den förra våren. Han städade upp, snyggade till och fällde träden. Tanken var att skapa ett utrymme för handel på platsen där Sofiero gård en gång legat.

– Vi har försökt få hit Lidl och även någon annan, men det verkar som att de inte var så intressera­de i det här området, säger Sali Beqaj.

Nu har han tänkt om och vill bygga bostäder i stället.

– Behovet av bostäder är stort i Laholm. Det här är den sista tomten nära centrum som är obebyggd. Det är ett bra ställe att bygga bostäder, säger han.

I dagarna har han lämnat in en ansökan om förhandsbe­sked till Laholms kommun för att bygga radhus i två våningar på platsen. Enligt en tidig, handritad idéskiss rör det sig om åtta huskroppar med fyra lägenheter i varje. Det skulle ge 32 stycken hyresrätte­r på vardera 80 kvadratmet­er.

– Fastighete­n är 6 300 kvadratmet­er stor. Som vi skissat blir det bostadsyta på ungefär en tredjedel av tomten. Det är ett förslag med rimlighet, men det kan bli fler också, säger Bert Lindberg, som anlitats som konsult.

Detaljplan­en från 1984 tilllåter både industri och bostäder på tomten. Det som möjligtvis ställer till det för bostadsbyg­gande är närheten till plastindus­trin Diab.

– Det är kommunens problem. Det blir ett politiskt beslut, säger Bert Lindberg.

Sali Beqaj uttrycker sig mer diplomatis­kt:

– Jag tror att det här skulle bli positivt för samhället. Har man bara viljan att bygga bostäder så kan man alltid lösa de tekniska frågorna, säger han.

Sonen Perparim Beqaj instämmer. Tillsamman­s arbetar de i familjefir­man SBL bygg och förvaltnin­g AB. Bolaget bildades i januari.

– Det här är för bra för att vara en ödetomt, bara på grund av att det finns industrier i närheten, säger Perparim Beqaj.

Frågan om förhandsbe­skedet ska besvaras av miljö- och byggnadsnä­mnden. Om det blir grönt ljus därifrån kan det gå fort till bygglovsan­sökan och byggstart.

– Får vi klartecken att bygga är vi redo. Jag vet inte om vi gör det i etapper. Vi vill anpassa byggnadern­a så att de smälter in i samhället och passar in i området, säger Sali Beqaj, som sedan tidigare äger och har renoverat Tullhuset i Laholm.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Sali Beqaj tycker att tomten på Kristianst­adsvägen passar perfekt för att bygga bostäder i form av hyresrätte­r. ”Centrum ligger bara nedanför backen”, säger sonen Perparim Beqaj. Den gamla ladugården i bakgrunden ska rivas.
Bild: Jonatan Gernes Sali Beqaj tycker att tomten på Kristianst­adsvägen passar perfekt för att bygga bostäder i form av hyresrätte­r. ”Centrum ligger bara nedanför backen”, säger sonen Perparim Beqaj. Den gamla ladugården i bakgrunden ska rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden