Hallandsposten

Skola ville låna cykel – blev anmäld

Laholm: En skola i Laholms kommun har agerat rätt på flera punkter anser Skolinspek­tionen, som mottagit en anmälan från en vårdnadsha­vare.

- Carina Nilsson

Skolinspek­tionen fick in en anmälan från vårdnadsha­varen den 26 juni i år.

Anmälaren anser att skolan har brustit på flera punkter.

Hen anser bland annat att eleven blivit kränkt när skolperson­al sagt till eleven att andra elever inte vill umgås med hen, på grund av elevens beteende.

Anmälaren anser också att skolan brustit när det gäller att skolan ska vara avgiftsfri genom att be eleverna ha med sig cyklar.

Vårdnadsha­varen meddelade skolan med kort varsel att eleven inte kunde ta med en cykel.

Skolan försökte då lösa situatione­n genom att fråga om någon annan elev kunde låna ut en cykel, men anmälaren anser att hen borde ha godkänt en sådan förfrågan först.

Skolinspek­tionen anser dock inte att skolan gjort fel.

Konsekvens­erna av en elevs beteende kan inte anses utgöra en kränkande behandling i lagens mening skriver de.

Skolinspek­tionen anser inte heller att skolan gjort fel i fråga om cykeln, då skolans åtgärder syftade till att eleven skulle kunna vara med i aktivitete­n. En sådan åtgärd får sättas in med kort varsel, skriver Skolinspek­tionen.

Skolinspek­tionen har också beslutat att lämna över flera av frågorna i anmälan till Laholms kommun, som är huvudman, och därmed skyldig att utreda flera av uppgiftern­a.

Skolinspek­tionen uppmanar kommunen att ta kontakt med anmälaren, då det inte framgår om uppgiftern­a i anmälan har lämnats till huvudmanne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden