Hallandsposten

60 år gammalt havsvrak ska nu tömmas på olja

Det över 60 år gamla vraket Lindesnäs utanför Oxelösund klassas som ett av de mest miljöfarli­ga i Sverige. Men nu har skrovet städats upp. – Det är roligt att se att de pengar vi avsätter verkligen får effekt på riktigt, säger miljö- och klimatmini­ster Is

- Daniel Martinsson/tt

Dykaren ser lite spänd ut innan han tar plats i stålburen för att vinschas ned till havsbotten. Där, på 60 meters djup, vidtar sedan arbetet med att tömma vraket Lindesnäs på olja. Hål borras i fartygets tankar, och innehållet pumpas sedan upp till ytan där det tas om hand för destruktio­n.

Före nedstignin­g pumpas dykardräkt­en full med varmvatten för att hjälpa till att hålla kroppstemp­eraturen i det fyrgradiga vattnet på botten. Tonni Andersen, dykledare på det danska företag som utför uppdraget, konstatera­r att det är ett jobb som ställer höga krav både på säkerhet och på dykarnas psyke och fysik.

– Man måste vara i bra form, men det mesta sitter i huvudet, säger han.

Det finns omkring 300 miljöfarli­ga vrak längs Sveriges kuster, och 30 av dem har klassats som akut miljöfarli­ga. Ett av dem är Lindesnäs utanför Oxelösund, som gick på grund och sjönk en snöig natt i april 1957 med tusentals kubikmeter dieselolja och fotogen ombord. Just nu pågår arbetet med att tömma fartygets tankar på innehåll, och när arbetet avslutades tidigare i veckan hade totalt nära 300 000 liter dieselolja pumpats upp. Det mesta är skadat av saltvatten och går till destruktio­n, men en del kan komma att återvinnas.

– Det är jätterolig­t att se att vi kan genomföra det här arbetet och verkligen se hur oljan kommer upp i stället för att den ska hamna i havet i slutändan, säger vrakspecia­list Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmynd­igheten.

Det rör sig om ett viktigt förebyggan­de arbete, säger han.

– Förr eller senare går fartygen sönder och det skulle förstås få konsekvens­er för miljön.

Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin var också på plats utanför Oxelösund i måndags för att inspektera saneringsa­rbetet. Och dykledaren Tonni Andersen berömmer det svenska arbetet:

– Detta har danska regeringar pratat om i 20 år, men Sverige gör det, säger han till miljöminis­tern när hon kliver ombord.

Vraksaneri­ngen är en del av regeringen­s satsning på rena hav. Den årliga budgeten för saneringen ligger på 25 miljoner kronor om året i tio år, men för 2019 har man dessutom fått extra anslag på totalt 44 miljoner. Saneringen av Lindesnäs är extra dyr – prislappen ligger på 21 miljoner – eftersom fartyget är stort med flera tankar och ligger djupt.

– Det här är gamla miljöskuld­er som har legat på havsbotten länge, i det här fallet över 50 år. De är tickande miljöbombe­r som vi nu kan åtgärda innan de briserar. Det är faktiskt otroligt viktigt att vi gör det, det kommer bli mycket dyrt om man låter det gå så långt att det börjar läcka ut av sig självt. Det här är viktiga, förebyggan­de insatser, säger Isabella Lövin.

Många av vraken är gamla. Hur kommer det sig att detta görs först nu?

– Det är en bra fråga som jag också ställt mig. Vi vet att det ligger ett 30tal akut miljöfarli­ga vrak runt Sveriges kuster som behöver åtgärdas snarast. Tidigare regeringar har inte gjort det, och jag tror man nedpriorit­erar sådana här insatser när de farliga ämnena inte syns. Men detta har varit en väldigt viktig fråga, både för mig personlige­n och mitt parti och jag hoppas vi kan fortsätta arbetet.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) under arbetet med att undersöka och tömma vraket Lindesnäs på olja. För över 60 år sedan gick Lindesnäs på grund utanför Oxelösund, och räknas som ett av de 30 mest miljöfarli­ga vraken i Sverige.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) under arbetet med att undersöka och tömma vraket Lindesnäs på olja. För över 60 år sedan gick Lindesnäs på grund utanför Oxelösund, och räknas som ett av de 30 mest miljöfarli­ga vraken i Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden