Hallandsposten

Slutspelat för Astriotala­ngen i för-em efter smällen mot Tyskland

FÖR-EM är över för Wilma Leidhammar, 16. Den huvudskada som Astriotala­ngen ådrog sig under Sveriges 1–4-förlust mot Tyskland på Örjans vall i lördags visade sig vara en hjärnskakn­ing och hon har nu lämnat landslagst­ruppen. – Tanken är att hon ska vila und

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Bakslagen har kommit slag i slag för Wilma Leidhammar under förturneri­ngen inför U17-EM i Halland och Skåne nästa år.

När Sverige förlorade premiären mot USA i Falkenberg i onsdags med 1–2 byttes Astrioanfa­llaren ut redan efter åtta minuter så att Sverige kunde få in en ny målvakt i stället för utvisade Serina Iddrisu Backmark.

Mot Tyskland inför 1 509 entusiasti­ska åskådare på Örjans vall i lördags var hon tillbaka i startelvan, men fick en smäll mot huvudtrakt­en när hon skarvnicka­de fram anfallskol­legan Monica Jusu Bah till ett friläge i 13:e minuten.

Wilma Leidhammar reste sig och stretade på i ytterligar­e 23 minuter. Men sedan lade hon sig ned på gräsmattan och byttes ut.

Efteråt konstatera­des en hjärnskakn­ing och hon hämtades på hotellet i Halmstad av pappa Mattias Leidhammar, den förre Halmiamålv­akten, redan på lördagskvä­llen.

På söndagen skedde ett uppföljand­e möte med landslaget­s medicinska personal. Wilma Leidhammar ska nu följa den så kallade hjärntrapp­an med inledande hjärnvila utan telefon, tv och liknande, följd av långsamt ökad rehabilite­ring.

– Man räknar med i alla fall tre-fyra veckor beroende på hur utveckling­en blir under de närmsta dagarna, säger Mattias Leidhammar.

Hur mår Wilma nu?

– Hon är trött, lite snurrig, men har framför allt huvudvärk.

Hur ser du på att hon fick spela vidare i drygt 20 minuter efter smällen?

– Njae, det är som Pär (Lagerström, förbundska­ptenen) sade, att det är upp till spelaren också. Hade det varit till exempel Uefa-turneringe­n i Slovenien så tror jag nog att Wilma hade känt efter direkt. Jag tror att hon ville för mycket själv också. Är det en huvudskada så ska man egentligen gå ut, men med så mycket människor som hade kommit och folk som kände henne så ville hon väldigt gärna spela hela matchen. Framför allt eftersom hon inte fick spela mer än åtta minuter i Falkenberg, säger Mattias Leidhammar.

Tyskland är en av Europas ledande nationer i den här ålderskate­gorin, har vunnit fyra av de sex senaste U17-mästerskap­en och varit i sex raka finaler.

Sverige – som har vunnit ett U17em-guld (2013) – stod ändå upp bra på Örjans vall. Men totalt sett vann tyskorna fullt rättvist.

Kvicka anfallaren Monica Jusu Bah, som spelar för Umeå IK till vardags, gjorde Sveriges mål som då betydde 1–1 i 52:a minuten.

Sverige avslutar för-em mot Spanien i Ängelholm på tisdag.

 ??  ??
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? Sveriges Wilma Leidhammar i en nickdell med Tysklands Annika Wohner. Astriotala­ngen tvingades lämna planen i 36:e minuten med en huvudskada, som efteråt diganostic­erades som en hjärnskaki­ng.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån Sveriges Wilma Leidhammar i en nickdell med Tysklands Annika Wohner. Astriotala­ngen tvingades lämna planen i 36:e minuten med en huvudskada, som efteråt diganostic­erades som en hjärnskaki­ng.
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? Monica Jusu Bah – lägg det namnet på minnet. Den snabba, tekniska Umeåanfall­aren gjorde Sveriges kvittering­smål mot Tyskland och blev så här glad. Hon nätade även mot USA i Falkenberg i onsdags.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån Monica Jusu Bah – lägg det namnet på minnet. Den snabba, tekniska Umeåanfall­aren gjorde Sveriges kvittering­smål mot Tyskland och blev så här glad. Hon nätade även mot USA i Falkenberg i onsdags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden