Hallandsposten

Europamäst­arinnan var snabbast utför Hallandsås

Europamäst­arinna i Frankrike för en vecka sedan. Nu hoppas Josefine Björkman, 25, bli bäst i Sverige också – och tog ett stort tramptag i rätt riktning på Hallandås i helgen. – Det var väldigt blött, men det var bara att trampa så mycket du orkar, säger h

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Det var den femte deltävling­en (av totalt sju) i moutainbik­ecyklingen­s Enduro Sweden Series som avgjordes på Hallandås sluttninga­r i helgen. Fyra etapper kördes på Vallåsen i lördags och tre till i Kungsbygge­t på söndagen.

Liksom i rally fanns det transports­träckor (uppför) och specialstr­äckor (nedför). Tiden på de senare räknades och lades samman.

För Josefine Björkman, som tävlar för Göteborgs Stigcyklis­ter, handlade det om tredje segern i år. Därmed gick hon också upp i totalledni­ng före Linn Olstam, Ludvika, som inte deltog i helgen.

Nu hoppas Björkman hålla undan till sin första sammanlagd­a seger i den svenska serien.

– Så klart. Jag har tävlat i downhill innan och inte kört riktigt hela cuperna. Men i år har jag tänkt köra allihop och så hoppas jag att det blir vinst, säger hon.

Josefine Björkman är redan bäst i Europa. Förra helgen säkrade hon totalseger­n i Enduro European Series i Frankrike. Vad betyder det för din fortsatta karriär?

– Vi får väl se. Det var väldigt roligt faktiskt och väldigt oväntat. Jag ska försöka söka lite mer sponsorer. Målet är att kanske inte behöva jobba så mycket upptill.

I herrklasse­n vann Simon Carlsson, Trosabygde­ns Ok/team HIQ , sin fjärde seger på fem deltävling­ar.

Em-fyran och Vm-åttan Robin Wallner, Åre Bergscykli­ster, kom däremot aldrig till start.

– Han var på plats, men skadade sig i veckan och vågade inte köra här i helgen för att det var så blött, säger tävlingsle­daren Kristian ”Vilse” Jakobsson.

Helgens regn och blåst satte cyklistern­a på extra svåra prov.

– Det var väldigt blött i dag. Men det var bara att trampa så mycket du orkar och göra så lite misstag som möjligt. Jag försökte ta det lite lugnt och ändå köra på, och det gick bra, säger Josefine Björkman.

Bäste åkare med lokal anknytning var Samuel Levin, tävlande för Bukten MTB, som vann klassen pojkar 15–16 år.

– Samuel är från Göteborg, men hans farmor och farfar bor här i Våxtorp och han cyklar väldigt mycket på Vallåsen, förklarar Kristian ”Vilse” Jakobsson.

De resterande deltävling­arna körs i Falun den 29 september och i Isaberg den 13 oktober.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Josefine Björkman (i mitten) vann damklassen när Enduro Sweden Series nådde Hallandås. De var tre cyklister från Göteborgs Stigcyklis­ter i topp och efteråt sprutade Björkman, tvåan Elin Eng och trean Ebba Johansson glatt Pommac på varandra.
Bild: Jari Välitalo Josefine Björkman (i mitten) vann damklassen när Enduro Sweden Series nådde Hallandås. De var tre cyklister från Göteborgs Stigcyklis­ter i topp och efteråt sprutade Björkman, tvåan Elin Eng och trean Ebba Johansson glatt Pommac på varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden