Hallandsposten

Både inkomst och eventuell förmögenhe­t ligger till grund

- Jenny Cederborg verksamhet­sområdesch­ef, Försäkring­skassan

Replik

Svar till ”Fortsatt ärlig men rakryggad fattigpens­ionär”, 12/9.

Bostadsbid­rag. I Hallandspo­sten den 12 september undrar signaturen ”Fortsatt ärlig men rakryggad fattigpens­ionär” hur Försäkring­skassan utreder en sökandes rätt till bostadsbid­rag – och vilka inkomstupp­gifter som ligger till grund för bedömninge­n. Skribenten tycker det är viktigt att bidrag går till rätt person och att skattemede­l används till det som de är avsedda för – två åsikter som delas av mig och Försäkring­skassan.

När Försäkring­skassan prövar om en person som ansökt har rätt till bostadsbid­rag tittar vi både på personens inkomst och på eventuell förmögenhe­t, det vill säga egendom. Principen är enkel: har man hög lön och en stor förmögenhe­t saknar man rätt till bostadsbid­rag.

För att veta hur mycket en person har i inkomst går vi dels på vad personen själv uppger, men Försäkring­skassan har också utrednings­skyldighet och vi kan till exempel också kontakta skatteverk­et, banker eller fastighets­ägare.

Just bostadsbid­rag är också en unik ersättning på så vis att vi varje år gör en individuel­l avstämning.

Då tittar vi på hur stor inkomst varje person som fått bostadsbid­rag verkligen har haft under föregående år, och sedan tittar vi på om vederböran­de fått rätt storlek på sitt bostadsbid­rag i förhålland­e till det.

Sedan ställs antingen ett återkrav – eller så får man en utbetalnin­g.

Bostadsbid­rag är till för studenter och barnfamilj­er. När det gäller pensionäre­r med svag ekonomi finns möjlighet att ansöka om bostadstil­lägg – men det är inte Försäkring­skassan utan Pensionsmy­ndigheten som har hand om den ersättning­en.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Företrädar­e för försäkring­skassans svarar på frågor som en läsare ställt i en tidigare insändare.
Bild: Tt/arkiv Företrädar­e för försäkring­skassans svarar på frågor som en läsare ställt i en tidigare insändare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden