Hallandsposten

Tiden håller på att rinna ut för pressad Netanyahu

Det är ett val som få vill ha, framtvinga­t av den tidigare populäre men korruption­spressade Benjamin Netanyahu. Med ett alltjämt spänt läge i Mellanöste­rn rinner tiden ut för Israels premiärmin­ister – som tappar stöd.

- Moa Kärnstrand/tt

Benjamin Netanyahu har suttit länge vid makten. Med ett starkt stöd både inom det egna partiet Likud och bland befolkning­en har han kunnat styra sin regeringsk­oalition till vad som beskrivs som den mest högerinrik­tade politiken i Israels historia. Högern och bosättarrö­relsen har vuxit sig starkare och 2018 antogs en ny nationalst­atslag, som fått kraftig kritik för att diskrimine­ra minoritete­r.

Men på senare tid har Benjamin Netanyahu börjat ifrågasätt­as, både för den utveckling som av opposition­en kallas för en attack på den israeliska demokratin, men också efter de korruption­sanklagels­er som riktats mot honom och som nu gör att han riskerar att ställas inför rätta.

Efter vårens parlaments­val i Israel fick Netanyahu, öppet stödd av USA:S president Donald Trump, uppdraget att bilda regering. Att förhandlin­garna sedan föll samman hade främst två orsaker, säger Isabell Schierenbe­ck, Israelkänn­are och professor i statsveten­skap vid Institutio­nen för globala studier, Göteborgs universite­t, till TT. Den ena var att Netanyahu sökte stöd för en lagändring som skulle ge en sittande premiärmin­ister immunitet mot åtal och därmed sannolikt rädda hans eget skinn – om än tillfällig­t.

– Stödet för en sådan lag är svagt bland partierna, även vissa av de partier som finns till höger om Likud, säger Schierenbe­ck.

Den andra orsaken är en riktig surdeg i den israeliska inrikespol­itiken: Frågan om de ultraortod­oxa judarna ska undantas den annars obligatori­ska värnplikte­n. Netanyahus tänkta samarbetsp­artner, det sekulära högerparti­et Yisrael Beiteinu, hade gått till val på att riva upp de gamla privilegie­rna. Men det kunde Netanyahu inte lova partiets ledare Avigdor Lieberman, eftersom Netanyahu då skulle upprört de religiösa partierna. Netanyahu lyckades därför inte bilda regering.

Men sedan i våras har saker delvis förändrats, säger Isabell Schierenbe­ck. När israelerna på tisdag går till valurnorna har stödet för Netanyahu minskat, men framför allt har det gått upp ordentligt för Avigdor Lieberman. Det gör att Liebermans bosättarpa­rti kan få en starkare roll som vågmästare när en regering ska tillsättas, men också i frågan om det blir Netanyahu eller utmanaren, centerpart­ialliansen Blått och vitts ledare den forne militärche­fen Benny Gantz, som får uppdraget att bilda regering.

Den 69-årige Netanyahu kämpar nu för sin politiska överlevnad. Vårens kraschade regeringsb­ildning blev ett av hans största politiska misslyckan­den och i oktober ska riksåklaga­ren avgöra om han ska åtalas för korruption.

 ??  ?? Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden