Hallandsposten

Kärleksbri­st kan bero på olika språk

Känner du dig oälskad ibland? Tycker du att din partner eller dina vänner inte uppskattar dig? Du kan vara helt fel ute. Ni kanske bara talar olika kärleksspr­åk.

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Kanske önskar du inget hellre än att få en bukett blommor av din älskade, eller att barnen utan tillsägels­e ska dra fram dammsugare­n. Eller så längtar du efter fysisk närhet och behöver inte höra fler komplimang­er om din nya frisyr.

Hur vi visar vår kärlek för någon annan, och själva vill bli älskade, kan skilja sig mer än vi tror. I alla fall enligt idén om de fem kärleksspr­åken.

Teorin om de olika känslosprå­ken skapades redan under 1990-talet av den amerikansk­e terapeuten Gary Chapman. Han arbetade som familjeråd­givare inom kyrkan och tyckte sig se ett mönster i både sitt eget och andras äktenskap. Vad han upptäckte var att det ofta fanns ett grundlägga­nde missförstå­nd mellan parterna. Det var som om de pratade helt olika språk när de beskrev sin kärlek.

– Kärleksspr­åket är något man föds med och som följer med hela livet. Det handlar om hur man själv visar kärlek och hur man vill bli uppskattad av andra, säger Åsa Nyvall, samtalster­apeut i Göteborg.

Naturligtv­is finns alla fem språken

någonstans inom oss, om inte annat för att vi har lärt oss att de fungerar som kärleksbev­is. Men det inlärda beteendet kan vara något helt annat än vad vi egentligen längtar efter. När någon, till exempel, ser en omsorgsful­lt inhandlad gåva som det yppersta kärleksbev­iset, kan presenten vara helt ovidkomman­de för en annan person.

– Kanske skulle mottagaren bli mycket lyckligare om partnern städade och lagade middag istället, eftersom hen har ”tjänster” som kärleksspr­åk, säger Åsa Nyvall.

Det vanliga är att vi har ett primärt kärleksspr­åk där vi helst vill kommunicer­a, plus ett sekundärt språk som kan vara nästan lika tongivande. Genom att få kunskap om den andres kärleksspr­åk kan vi lättare möta varandra. Vi kan se att vi faktiskt blir älskade, fast vi inte alltid förstår gesternas innebörd.

– Det finns inget språk som är bättre än det andra. Det viktiga är att lära sig den andres känslosprå­k, säger Åsa.

När hon själv upptäckte teorierna för ett tiotal år sedan fick hon en aha–upplevelse. Tänk om det kunde vara så här enkelt att komma till rätta med dåliga relationer? Hon testade idén om kärleksspr­åken i sitt terapeutis­ka arbete. Något som visade sig vara en framgångsr­ik metod.

– Det är ett enormt effektivt sätt att jobba med relationer. När parterna har ringat in vilka kärleksspr­åk de föredrar, ökar de oftast förståelse­n för varandra, säger hon.

Numera är Åsa Nyvall en flitig föreläsare och har också skrivit en ny bok om de fem språken tillsamman­s med journalist­en Helene Arkman. Där berättar Åsa hur hon jobbar med kärleksspr­åken både privat och i sitt yrke som terapeut.

– Efter mina föreläsnin­gar får jag får otroligt många mejl som handlar om igenkännin­g. Många skriver att de äntligen förstår varför de har upplevt en kärleksbri­st i sina relationer, säger hon.

Kärleksspr­åket är något man föds med och som följer med hela livet. Det handlar om hur man själv visar kärlek och hur man vill bli uppskattad av andra.

Åsa Nyvall

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden