Hallandsposten

Katinka säger att hon kan höra döda prata

Katinka Wallner upptäckte sin förmåga till kontakt med den andliga världen, när hon låtsades spå några gäster på en fest. I dag kallar hon sig själslig coach och har precis givit ut sin tredje bok.

- Per Kågström pk@hallandspo­sten.se

Folk&familj: Katinka Wallner i Halmstad kallar sig själslig coach och säger att hon kan ha kontakt med döda.

Inför mitt möte med Katinka Wallner ser jag en av hennes inspiratio­nsvideor (hon släpper en i veckan) på Youtube, där hon ger råd till stressade människor. Katinka tittar rakt in i kameran och säger att hon har ett ”jättebra tips om ett jättebra mantra”:

”Hjälp mig lägga fokus på rätt saker”, säger hon flera gånger.

Det verkar lite väl enkelt, att bli hjälpt av att bara upprepa ett mantra. Gång på gång.

– Ja, men det fungerar. Åtminstone en kort stund, säger Katinka och tillägger:

– Har du en djupt grundad blockering kan du behöva mera avancerad hjälp.

Jag träffar Katinka i en yogalokal – där hon har sin mottagning – i centrala Halmstad, ett kvarter från hennes lägenhet. För tre år sedan flyttade hon tillbaka till sin barndomsst­ad, efter 30 år på andra platser.

– Det var väl någon form av rot som kallade hem mig. Det första jag såg när jag kom till stan var det fina Stadsbibli­oteket som gjorde mig överlyckli­g.

56-åriga Katinka titulerar sig själslig coach, föreläsare och författare, och har precis släppt sin tredje bok: ”Medial och helt normal”.

– Den handlar om hur jag blev medial och dessutom presentera­r jag övningar som läsaren kan prova själv.

Katinka kom in på det andliga spåret i mitten av 1990-talet.

– Det var en jobbig period när mina föräldrar dog med tre års mellanrum och jag var sjuk en längre tid. Det var då det andliga kom till mig och det kändes helt naturligt.

Katinka berättar att hon fick en konkret upplevelse av sin medialitet, när hon och hennes dåvarande sambo ordnade maskerad en påskhelg.

– Jag var utklädd till påskkärrin­g men flera av gästerna sa att jag såg ut som en spågumma. Vi ville göra något kul av det och gjorde i ordning ett litet rum, där jag tog emot gästerna en och en – för att spå dem.

– Jag låtsades läsa i deras handflator och rörde mina händer i deras närhet, och plötsligt visste jag en massa om deras liv och vad de hade gått igenom. Det var en omskakande upplevelse.

Den är svår att tro på.

– Ja, men du har väl själv kommit in i ett hus någon gång och direkt känt att det råder en dålig stämning? Att människorn­a som bor där inte mår bra?

– Healing och kontakt med det andliga är bara en förlängnin­g av intuitione­n. Det är inget krångligt eller mystiskt.

Katinka började jobba som yogalärare 1998 och gled allt mer in på det andliga, bland annat med hjälp av kurser och böcker.

– Allt fler saker kom till mig, säger hon som under en lång tid hade ett jobbigt liv – som ensamståen­de mamma efter en separation.

Hon flyttade runt till olika platser men lyckades ändå bygga upp sin verksamhet till vad den är i dag: böcker, föreläsnin­gar och videor.

Du är även medial i betydelsen, duktig i att nå ut i mediabruse­t. Du gör proffsiga videor där du uppträder helt naturligt.

– Ha ha, jag var fotomodell under tio år och är van vid kameror.

Du tar väl emot många människor med stora problem?

– Ja, det kan vara trauman av olika slag, eller att de har fastnat i en tung sorg.

– Vi pratar och försöker komma ner på djupet. I många fall handlar det om personer med undanträng­da känslor, och lösningen finns i dem själva. Det är svårt att förklara exakt hur det går till.

Ja, och svårt att fatta. Kan du förstå alla oss som tvivlar på nyandlighe­t?

– Absolut. Det finns många falska profeter inom den världen, med flummiga uttryck som ”portaler” och ”en annan dimension”. Det gäller att hitta rätt.

Varför är det fler än någonsin som vill prova saker som healing och själsliga coacher?

– Jag tror att det finns ett stort tomrum i dag, när religionen inte längre tar så stor plats. Många vill kommunicer­a med den andra sidan, säger Katinka som upplever att döda personer kontaktar henne, vid märkliga ögonblick.

– En gång var jag på ett bibliotek där en kvinnlig biblioteka­rie satt vid sin disk. Plötsligt kände jag att någon sökte kontakt och det var biblioteka­riens döda man som ville att jag skulle hälsa till henne. Det gjorde jag och hon blev överlyckli­g.

Det låter fantastisk­t, men jag tvivlar på att det är sant.

– Det får du gärna göra – men precis så var det.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Katinka Wallner utanför den yogastudio i Halmstad där hon har sin mottagning. ”Healing och kontakt med det andliga, är bara en förlängnin­g av intuitione­n. Det är inget krångligt eller mystiskt”, säger hon.
Bild: Roger Larsson Katinka Wallner utanför den yogastudio i Halmstad där hon har sin mottagning. ”Healing och kontakt med det andliga, är bara en förlängnin­g av intuitione­n. Det är inget krångligt eller mystiskt”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden