Hallandsposten

Polischefe­n slår larm om grov brottsligh­et

Halland: ”Våldet sköljer över oss”, menar den halländske polisområd­eschefen Mats Palmgren. För att stävja den grova brottsligh­eten vill han se ett tätare samarbete mellan myndighete­rna i de halländska kommunerna.

- Staffan Gustafsson rsetdaaffk­atnio.gnuesnt@afhssaolln­an@dhsnp.osseten.se

Halmstad: Tätare samarbete mellan myndighete­rna. Så vill polisområd­eschefen Mats Palmgren stoppa den grova brottsligh­eten. ”Det var inte med strafflags­tiftning man tog Al Capone”, säger han.

– Det kan hända att statistike­n visar att antalet anmälda brott sjunker. Men jag menar att detta kan bero på en minskad anmälnings­benägenhet. Min egen hemmasnick­rade teori är att de grövre brotten blivit vanligare och att man inte alltid anmäler enklare brott.

Så säger Hallands polisområd­eschef Mats Palmgren, som alltså stämmer in i den politiskt och medialt rådande bilden av en eskalerand­e grövre brottsligh­et i Sverige.

Och Palmgren har under senare tid blivit uppvaktad av de halländska riksdagspo­litikerna i frågan.

– Jag har tidigare träffat Liberalern­a och Socialdemo­kraterna, och jag har möten inbokade den närmaste tiden med Moderatern­a och Centerpart­iet. Detta är ju frågan som är nummer ett på agendan för tillfället. Det är ett sätt för dem att visa att de bryr sig om frågan och att de hämtar in kunskaper, säger Palmgren.

Och det är en diger önskelista som Mats Palmgren för fram. Det gäller bland annat hårdare straff för narkotikab­rott, fler möjlighete­r till häktningar, avlyssning och kameraöver­vakning, ett system med kronvittne­n och möjlighet att införa förbud för gängkrimin­ella att vistas i vissa områden.

Utöver detta höll han nyligen en dragning för de ledande politikern­a och tjänstemän­nen i Halland på kommun-och region ledningsni­vå. Där förde Palmgren fram ett förslag om ett tätare samarbete mellan myndighete­rna i de halländska kommunerna för att få bukt med den organisera­de brottsligh­eten.

Enligt Palmgrens uppfattnin­g finns mellan 50–100 gäng-och nätverkskr­iminella i Halland.

– Jag har inte någon exakt siffra. Men skriver du det så är det inte fel i varje fall, säger Palmgren.

Är det bara koncentrer­at till Halmstad?

– Nej, men det är klart att södra Halland har kanske något fler.

Palmgren tycker inte att det finns några särskilda områden i Halland som är problemati­ska på det sätt som kan gälla i storstäder­nas förorter.

– Nej, några sådana områden finns inte, men sådana individer finns. Både i Falkagård och på en rad andra ställen som Andersberg, Vallås, Sloalyckan och så vidare finns det knepiga individer som bor. Men det betyder inte att området i sig utmärks av det. Det är inte så att

” Vi har till och med haft ”Europapres­identer” för internatio­nella brottsnätv­erk boende i Halland.

Mats Palmgren polisområd­eschef i Halland

de tagit över området, men däremot lider de som bor där av att det finns individer som utmärker sig på det sättet, säger Palmgren.

– Jag tror att svaret från samhället, förutom de lagstiftni­ngsmässiga frågorna, är att varje myndighet bidrar i strävan att få bort det här våldet som nu sköljer över oss.

Har du intrycket av att våldet sköljer över oss även här i Halland?

– Ja, det vill jag nog påstå. Det är inte så längesedan det sprängdes en bil här. Det är inte så längesedan vi hade skjutninga­r. Vi har folk sittande nu för rejäla vapenbrott.

Palmgren vill nu

att myndighete­rna i de halländska kommunerna ska samarbeta med polisen på ett mer formaliser­at sätt.

Bland annat vill han att det upprättas lokala underrätte­lsecentrum för myndighets­överskrida­nde samarbete i samtliga kommuner, ett sådant samarbete finns redan på plats i Halmstad.

Samarbetet skulle i första hand rikta sig mot den organisera­de brottsligh­eten.

Hur ser den organisera­de brottsligh­eten ut i Halland i dag?

– Narkotikat­illgången är dessvärre god. Vi har under min tid här tagit ganska stora odlingar, kan jag säga. Sedan är det mycket annan narkotika som inte tillverkas här, men som förs in. Vi har närvaro av allsköns gäng som bedriver kriminell verksamhet i en eller annan form.

– Det finns både lokala gäng och internatio­nella. Vi har till och med haft så kallade ”Europapres­identer” för internatio­nella brottsnätv­erk boende i Halland.

– Hur nätverken ser ut varierar. Det kan vara alltifrån svenska, till det yttre vanliga människor som på olika sätt bedriver affärsverk­samhet som är legal, men som vid sidan om bedriver något annat. Det kan vara etniskt mer slutna sällskap från olika delar av Europa eller utanför.

På vilket sätt hoppas du att komma åt dem med ditt förslag om lokala underrätte­lsecentrum?

– Om du tänker så här – hur tog man Al Capone på sin tid? Det var inte med strafflags­tiftning, utan med skattelags­tiftning. Kommunen har ganska starka redskap, kustbevakn­ing och tull har stark lagstiftni­ng inom sitt område, Skatteverk­et har mycket kraftfull lagstiftni­ng att luta sig mot, Försäkring­skassan också. Kan man samordna detta så blir det mycket kraftfullt, säger Palmgren.

 ??  ?? Polisområd­eschef Mats Palmgren är bekymrad över vad han anser är en eskalerand­e grövre brottsligh­et och vill nu se ett tätare samarbete med andra myndighete­r.
Polisområd­eschef Mats Palmgren är bekymrad över vad han anser är en eskalerand­e grövre brottsligh­et och vill nu se ett tätare samarbete med andra myndighete­r.
 ?? Bild: Erika Arnadottir ??
Bild: Erika Arnadottir
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden