Hallandsposten

Våxtorps äldre kan få flytta till paviljonge­r

Våxtorp: Solgården i Våxtorp ska rivas nästa år. Socialnämn­den – utom S – vill att de äldre evakueras till paviljonge­r i väntan på att ett nytt äldreboend­e blir färdigt.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Det utdömda äldreboend­et Solgården har 32 platser och de äldre måste ha någonstans att ta vägen när deras boende avvecklas 30 juni 2020.

– Vi har haft långa diskussion­er fram och tillbaka. Alla partier utom S ställde sig bakom att ställa i ordning en paviljongl­ösning med 40 boendeplat­ser för att tillgodose behovet, säger Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämn­den.

Socialdemo­kraterna gillar inte tanken på ett stort paviljongb­oende. Partiet vill skrapa ihop platser i andra boenden: Fridhemshu­s i Lilla Tjärby, Björkebogå­rden i Knäred och eventuellt också Smedjeback­en på samma ort.

Den lösningen blir dyrare, enligt socialtjän­stens utredning som pågått under sommaren. Lägenheter­na räcker nämligen inte till och måste därför kompletter­as med tio paviljongp­latser.

– Plus att de boende och personalen sprids ut på många olika ställen. Med siffrorna svart på vitt kan vi inte lägga 100 000 kronor mer per plats på en sådan lösning. Särskilt som att vi har en kö och behöver alla 40 platserna, säger Kenneth Camitz.

Att hyra platser i vårdbolage­t Vardagas nya äldreboend­e i Allarp har strukits som alternativ. Boendet, som ska öppna nästa år, ingår inte i Kommunförb­undets ramavtal.

– Vi vill inte bryta mot några upphandlin­gsregler, säger Kenneth Camitz.

Han spår att evakuering­sboendet kommer att få ett liv även efter byggtiden i Våxtorp.

– Vi har fler enheter som kommer att behöva renoveras. Efter tre år går kostnaden för det här ner ganska markant, säger Kenneth Camitz.

Var modulerna i två våningar ska sättas upp har socialnämn­den inga synpunkter på.

– Det låter vi kommunstyr­elsen och Laholmshem ta ställning till. Eventuellt hade de någon central tomt i Laholm, säger Kenneth Camitz och berättar att Blåkulla har nämnts i diskussion­erna.

Beslutet brådskar och är egentligen redan två månader försenat. Förslaget skickas nu direkt till kommunstyr­elsen. Dit kommer det i sällskap av ett mer långsiktig­t förslag om att också upphandla ett äldreboend­e vid kusten.

– Det finns önskemål om att bo där när man blir gammal och även demografin visar att antalet äldre ökar mest vid kusten, säger Majvor Persson (C), vice ordförande i socialnämn­den.

” Vi har en kö och behöver alla 40 platserna. Kenneth Camitz (M) ordförande i socialnämn­den

Förslaget tar sikte på år 2022 och går ut på att kommunen ska hyra lokaler med minst 40 platser.

– Vi har själv ingen mark, men om någon annan bygger och äger fastighete­n så vill vi svara för driften av ett äldreboend­e vid kusten, säger Kenneth Camitz.

S ville stryka det förslaget helt. HP har sökt Kristina Jönsson (S), andre vice ordförande i socialnämn­den. Hon hänvisar till opposition­srådet Kjell Henriksson (S), som inte har gått att nå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden