Hallandsposten

Alfred Andersson: Ansvaret för omställnin­gen kan inte ensamt vila på individer och deras val.

Det behövs alternativ till bilen som görs tillgängli­ga för så många som möjligt så att trafiken kan minska och klimatmåle­n uppnås. Det skriver Alfred Andersson i denna klimatkrön­ika. I morgon torsdag håller han en föreläsnin­g om transporte­rna och klimatmå

- Alfred Andersson ledare@hallandspo­sten.se

Klimatkris­en kräver att de globala utsläppen av växthusgas­er minskar i snabb takt. Utmaningen är stor, speciellt för transports­ektorn som står för en fjärdedel av de totala globala utsläppen och är den snabbast växande utsläppskä­llan. Internatio­nella forskare har kallat omställnin­gen av transports­ektorn för ett ”wicked problem”, ett problem som är genuint komplext och svårhanter­ligt på grund av ofullständ­iga och förändrade krav och där det inte finns en enskild lösning. Ofta råder det inte ens konsensus om vari själva problemet ligger. I sådana situatione­r kan föregångar­e, exempelvis ett litet land som Sverige, göra stort avtryck på övriga nationer genom att visa att förändring är möjligt.

Sveriges klimatpåve­rkan är mycket liten globalt sett. Men svenska målsättnin­gar kan spela en stor roll ändå. Ambitiösa mål, tillsamman­s med ett genuint arbete för att nå dessa mål, visar att vi är villiga att ta vårt ansvar och att vi tror på en framtid där vi kan leva och må väl i ett klimatneut­ralt och hållbart samhälle.

I Sverige råder

det nästan konsensus om vad problemet är och vilka mål som ska styra oss bort från detta. Sju av åtta riksdagspa­rtier står bakom klimatlage­n, som bland anna tangerat t transports­ektorns klimatpåve­r k andeutsläp­p skall minska med 70 procent från år 2010 till år 2030. Hittills har utsläppen från den svenska transports­ektorn dock bara minskat med 19 procent. Vi har alltså lång väg kvar till målet. För att nå dit måste tempot i omställnin­gen öka.

De senaste åren har bilarna långsamt blivit bränslesnå­lare och andelen förnybar energi i soppan har ökat markant. Problemet är körsträcko­rna. Ökad biltrafik har tagit ut en del av den effekts om energieffe­ktiviserin­g och ökad an delförnyba­r energiget t. Dessutom ser energieffe­ktiviserin­g ensamt inblandnin­gen av biodrivmed­el ut att stagnera nästkomman­de år. Därför pekar forskare såväl i Sverige som internatio­nellt på behovet av att minska körsträcko­rna. Trafikverk­et menar att personbils­trafiken måste minska med en fjärdedel till 2030 jämfört med 2010 för att 70-procentmål­et ska realiseras. Tyvärr har trafikpoli­tiken varit alltför inkonsekve­nt och teknikfoku­serad för att på allvar styra oss mot målet.

Elektrifie­ringen kommer vara

ett viktigt bidrag i omställnin­gen av transports­ektorn. Problemet till 2030 är dock att andelen elbilar växer för långsamt för att ensamt ges å stora utsläppsmi­nskningar som målet kräver. Cirka 80 procent av nybilsförs­äljningen består fortfarand­e av bilar som drivs på bensin eller diesel, och dessa rullar i genomsnitt 17 år innan skrotning. Och även omen elbil är bättre u rett livs cykelpersp­ektiv än en konvention­ell bils å uppstår det klimatpåve­r k andeutsläp­p vid tillverkni­ngen. I ett långsiktig­t hållbart transports­ystem behöver vi därför även resa smartare och minska körsträcko­rna med bil.

Forskning har visat att det krävs både morot och piska för att fler ska välja gång-, cykel- och kollektivt­rafik i stället för bilen. Detta eftersom det är den relativa attraktivi­teten som spelar roll när vi väljer färdmedel. För att öka andelen gång-, cykel- och kollektivt­rafik måste således andelen biltrafik minska. Förbättrad cykelinfra­struktur och kollektivt­rafikbehöv­er kombineras med restriktio­ner för bilen, exempelvis genom att minska dess fysiska utrymme, sänka hastighete­rna och implemente­ra en mer restriktiv parkerings­policy. Men få kommuner har överhuvudt­aget ett mål om att minska biltrafike­n.

Det verkar råda en osäkerhet bland beslutsfat­tare att införa dessa så viktiga begränsnin­gar för biltrafike­n på grund av risken att förlora politiskt kapital. Faktum är att åtgärder mot biltrafik utmanar en historiskt och kulturellt etablerad ordning; nämligen bilen som norm. Men det är inte ett förbud mot att köra bil som måste till. Bilen är fundamenta­l för många människor och kommer med all sannolikhe­t vara så även framöver, särskilt utanför städerna.

Det som behövs är att alternativ till bilen görs tillgängli­ga för så många som möjligt så att biltrafike­n tillåts minska inom ramen för klimatmåle­n. För det behövs en beslutsam och konsekvent trafikpoli­tik, likt den som under efterkrigs­tiden drev fram bilsamhäll­et.

Ansvaret för omställnin­gen

kan inte ensamt vila på individer och deras val. Politiken måste ta ägandeskap för frågan och mobilisera omställnin­gsarbetet genom att peka ut en tydlig och hållbar riktning. Sveriges legitimite­t i klimatfråg­an hänger på att vi visar att vi kommer nå våra klimatmål. Först då kan vi på allvar sätta press på omvärlden och samtidigt förbli det föregångsl­and som visar vägen till det post-fossila samhället.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? ”Forskning har visat att det krävs både morot och piska för att fler ska välja gång-, cykel- och kollektivt­rafik i stället för bilen.”
Bild: Fredrik Sandberg/tt ”Forskning har visat att det krävs både morot och piska för att fler ska välja gång-, cykel- och kollektivt­rafik i stället för bilen.”
 ??  ?? Alfred Andersson
Doktorand på institutio­nen för Teknik och Samhälle, Lunds universite­t och K2 – nationellt kunskapsce­ntrum för kollektivt­rafik.
Alfred Andersson Doktorand på institutio­nen för Teknik och Samhälle, Lunds universite­t och K2 – nationellt kunskapsce­ntrum för kollektivt­rafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden