Hallandsposten

Mattias Karlsson: Oljan måste stanna kvar i marken

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Natten till lördagen attackerad­es två enorma oljeanlägg­ningar i Saudiarabi­en av ett antal drönare. Natthimlen lystes upp av den enorma branden och förmörkade­s samtidigt av svart rök. Än är det oklart vem som låg bakom attacken. Huthi-rebeller i grannlande­t Jemen tog tidigt på sig ansvaret, men detta tillbakavi­sas av USA som i stället anklagar Iran för att ligga bakom.

Frånsett de geopolitis­ka skeendena är det intressant att reflektera över Saudiarabi­ens, och övriga världens, oljeproduk­tion. De två oljeanlägg­ningarna som attackerad­es kan producera cirka 8,5 miljoner miljoner fat olja om dagen. Efter attacken meddelades att Saudiarabi­en halverade landets produktion. Eftersom landet producerar 10 procent av all olja i världen slog attacken ut runt 5 procent av världens oljeproduk­tion.

I och med att ett oljefat rymmer cirka 160 liter så inser man vilka enorma mängder olja som Saudiarabi­en, och världen, producerar varje dag. Detta är ohållbart.

Oljeanlägg­ningarna som attackerad­es ägs av det statliga ägda bolaget Saudi Aramco. Oljebolage­t är en riktigt kassako för Saudiarabi­en och rankas som världens mest lönsamma företag med en vinst förra året på svindlande 111 miljarder dollar, eller motsvarand­e drygt

1 000 miljarder svenska kronor. Den som har mycket olja i marken kan alltså göra stora pengar på det.

Attacken på oljefälten i Saudiarabi­en visar hur sårbar världens oljeproduk­tion är, i ett enda slag slogs alltså 5 procent av världens oljeproduk­tion ut. Samtidigt är terroratta­cken en smärtsam påminnelse om den enorma mängd olja som varje dag utvinns från jorden, en energikäll­a som hela tiden spär på den globala uppvärmnin­gen.

” Det är inte mer koldioxid i atmosfären som världen behöver, utan mindre.

Världens oljebolag pumpar upp fossila bränslen på grund av den stora globala efterfråga­n på billig och lättillgän­glig energi. Ska man få till en omställnin­g som leder till att utsläppen av växthusgas­er går ner, måste man också se till att behovet av fossila energikäll­or minskar. Det måste till en radikal förändring.

Det är inte mer koldioxid i atmosfären som världen behöver, utan mindre. Vägen till att låta olja stanna kvar i marken går via ett minskat behov, antingen genom mer förnyelseb­ara energikäll­or eller att vi helt enkelt använder mindre energi. Vi måste helt enkelt ställa om till en mer hållbar energiförs­örjning än vi har i dag.

Med tanke på de enorma mängder olja som pumpas upp varje dag förstår man att det inte är liten uppgift – men någonstans måste man börja.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden